Quantcast
Channel: Vår svenske sommerhage
Viewing all 276 articles
Browse latest View live

Hageinspirasjon i vinterland?

$
0
0

Hagevandring om vinteren kommer vel ikke til å bli den "hotteste" trenden på noen år ennå. I alle fall ikke i snørike land.. ;-) Det var vel heller ikke derfor jeg dro til de Bavariske alper, men når er vandrer rundt i de koselige landsbyene der, så er det jo ikke til å unngå at jeg kaster noen stjålne blikk over hagegjerdene. For selv om det meste nå er dekket av et tykt lag snø, så er det likevel litt inspirasjon å hente. Lyngen på bildet ovenfor er vel neppe helt naturlig farget, men denne kombinasjonen foran alle husets vinduer var likevel et fargerikt og vakkert innslag mot husets mørkebrune treverk.

Bildet til høyre:
Grønnfargen på skodder, benk og planteurnen er hva jeg vil kalle fransk grønn. Men den passer jo utrolig godt inn i en Alpelandsby også!? Flott sammenplanting også.
Trær blir ofte hurtig fjernet når de vokser for nært en husvegg, men når de beskjæres så vellykket som dette, så er jeg nesten enig med huseieren i å beholde det. Treet var klippet på en slik måte gjennom årenes løp at det nesten så ut som det var festet på husveggen. Stort, men nesten med form som en klatreplante der det ikke bygger i dybden.

Nedenfor:
Et lignende eksempel. Et ferskentre har blitt festet til et veggespaliere slik at det har vokst seg til på samme måte som en vanlig klatreplante.
Legg merke til den rake og fine trestammen midt på bildet. Grenene klippes nok flere ganger på sesongen for å ikke bli for kraftige. Dette er en ypperlig måte å dyrke trær som vanligvis ikke ville klare seg såpass langt nord. Det sørger sol og overskuddsvarme fra husveggen for.


Nedenfor:
kanskje ikke akkurat hageinspirasjon, men litt morsomt å se pottede grantrær plassert i store "potter" formet som en gruppe julegaver.


Ikke så vanlig her i Norge, men I de Bavariske alper er det et vanlig innslag at folk maler husene sine med ulike folkelige eller religiøse motiver. Min praktiske side får meg til å undre hvordan de maler om husene sine når det må trenges? Jeg synes jo det er en stor nok jobb med en ensfarget husfasade med lister i en kontrastfarge. Noe helt annet må det jo være når hele fasaden er dekket av fargerike motiver!? :-)
Men flott er det jo. Her har nok kunstnere rikelig med arbeid!

Ha en fortsatt riktig fin kveld! 





Vi besøker Linderhof slott....

$
0
0
I et tidligere blogginlegg viste jeg bilder fra kong Ludwig II av Bavarias store eventyrslott; "Neuschwanstein". Siden Ludwig døde bare 40 år gammel fikk han aldri se det slottet ferdig. Mesteparten av sitt voksne liv tilbragte han i et annet slott han selv hadde fått bygget, nemlig Schloss Linderhof, ferdig i 1886, samme år som han døde. Dette var alstå det eneste Ludvig rakk å se ferdigbygget.

Selve hovedbygningen er bemerkelsesverdig liten. I spisestuen var der ikke plass til mer enn 4 gjester og selve spisebordet er mindre enn dem du finner i de fleste norske hjem. Til gjengjeld hadde han fått laget en sinnrik heis bordet var montert på. Hver gang det skulle være ny borddekning ble hele bordet senket ned i etasjen under, ferdig oppdekket og så heist tilbake til de ventende gjestene som satt rundt hullet heisen dannet. Effektivt og eksentrisk! Rommene forøvrig er små, men overdådig pyntet i gull, speil og rikt dekorerte malerier. Veggene i soverommet er fylt med miniatyrvaser han hadde som hobby å samle på. I det hele tatt er slottet uventet innredet for en konge. Her er det ikke plass til noe hoff. Bygningen er laget for en eksentrisk ungkar.


Det mest imponerende med Linderhof slott er uten tvil hagen og parkanlegget som omgir det.
Like foran inngangen befinner der seg et stort og imponerende springvann med statuer kledt i bladgull. Hagen er ofte omtalt som noe av det ypperste innen historisk hagedesign med sine innslag av barokk stil og italiensk renessanse perfekt tilpasset den praktfulle naturen som omgir den.

Bildet nedenfor viser en del av hagen slik den fortoner seg når jeg står med ryggen til hovedbygningens inngangsdør.


Desverre besøkte jo vi hagen om vinteren og det meste av den er derfor stengt, Trærne har mistet sine blader og statuer og springvann er tildekket for å beskytte det hele mot den harde vinteren.

Jeg drister meg å låne et bilde fra Wikipedia for å vise eiendommen i en større helhet: Bildet nedenfor er altså IKKE tatt av meg.


Denne parken skulle jeg mer enn gjerne komme tilbake og se nærmere på om vår eller sommertid, for både utsiden av bygningen og parken er gjennomtenkt, innbydende og full av inspirasjon!


Over alt i hagen er det benyttet espalierer og bueganger hvor klatreplanter fritt kan vokse. Selv om de egentlig skulle stå i total kontrast til den omkringliggende naturen, så sklir det hele over i hverandre på en naturlig og elegant måte, selv om det ikke kommer særlig tydelig frem på mine bilder.


En del av hagen er noe jeg er fristet å kalle "forskjønnet natur", som for eksempel denne dammen. Jeg antar den er kunstig laget, men sklir så fint inn i naturen rundt at jeg faktisk ikke er sikker. I denne svømmer der hvite svaner. Svanen var nemlig, fremfor noe, Ludvigs favorittdyr. Selv i dag kalles han for "Svaneprinsen". Når en konge bor på sitt slott pleier dette vanligvis å markeres med at flagget heises til topps.
Hos Ludvig ble det gjort på en litt annen måte. Han hadde nemlig to enorme vaser formet som svaner i blått og gull. Hver gang han var hjemme ble disse svanene plassert utendørs ved inngangsdøren. På den måten visste alle at "kongen var i sitt slott"

Hvem var så Ludwig II?
Han var sønn av kong Maximilliam II av Bavaria. Siden hans far døde ung ble Ludvig konge bare 19 år gammel. Han fikk derfor aldri muligheten til å studere eller sette seg inn i sin rolle som konge. Ludvig hadde hatt en streng og isolert barndom. Han ble tidlig usedvanlig sterkt fascinert over komponisten Richard Wagner og noe av det første han gjorde som konge var å sikre at Wagner fikk livslang økonomisk trygghet.

Ludwig var så inspirert av komponisten at han fikk bygget et eget musikkrom for ham i dagens slott; Linderhof. Han laget også en stor festsal i Neuschwanstein - hvor alle vegger var dekorert som en hyllest til Wagners mest kjente operaer. Onde tunger hvisket at det intime forholdet var litt for nærmt for en konge i et katolsk land...
Det faktum at Ludwig forble ungkar hele sitt liv fikk mange til å mene at han kanskje var mer opptatt av menn enn kvinner.
10 Juni 1886, 40 år gammel ble Ludwig arrestert i sin seng på Neuscwanstein slott. hans undersåtter og politiet prøvde å forsvare ham, men ble raskt slått ned og politistyrken erstattet. Han ble ført til slottet Berg ved Starnberg innsjøen. 13 Juni ble han erklært sinnsyk av den anerkjente legen; Bernhard von Gudden, til tross for at legen aldri hadde snakket med ham eller undersøkt ham. Dagen etter forsvant både legen og Ludwig fra slottet. Senere samme ettermiddag ble de funnet døde i Starnberg sjøen.
Den offisielle rapporten var drukningsdød ved selvmord, men en obduksjonsrapport konkluderte at kongens lunger var tørre. Altså at han var død før han ble lagt i sjøen.
Hans død har aldri blitt oppklart.
I dag er Ludwig og de tre slottene han fikk bygget blant de største turistinntektskildene i Bavaria.


(Bildet med korset er et minnesmerke plassert i Starnberg sjøen. Bildet er lånt fra Wikipedia)



Ha en fortsatt riktig fin dag!

Julestemning fra Bavaria...

$
0
0
Nå skal jeg snart vende tilbake til hagebloggens opprinnelige formål, nemlig haging og planter, men ville bare vise noen flere stemningsbilder først.... (Om du lurer på snø- og glittereffektene på de tre første bildene, så vet jeg ærlig talt ikke hvordan en gjør dem. De ble laget automatisk av Google+)

Nå nærmer det seg jo Jul og det skjer ikke så mye på nettopp hagefronten. Derfor håper jeg dere tilgir meg for å vise noen stemningsbilder fra Bavaria.

Om du reiser rundt i de Bavariske alper vil du fort merke deg at kirkene virker ha to ulike typer hovedutforminger. Jovisst har de fleste både hovedbygnng og tilhengende tårn. Men de fleste av disse tårnene har spir formet som løkkupler, mens andre er høye og tynne som spyd.
Tilfeldig? Nei, faktisk ikke. Det viser seg nemlig at kirkene med løkkupler (som den på bildet) er katolsk. Den største delen av Bavarias innbyggere erkjenner seg til den Katolske kirke, men der finnes også en protestantisk en i de fleste byer og landsbyer.
Tårnene her er tynne og himmelstrebende.
Kuppelens form kan kanskje minne om russisk og/eller gresk ortodoks katolisisme, men det er ikke riktig.

I Bavaria er det den vestlige varianten av katolisisme som følges.
Jeg er nok ikke noen kirkegjenger selv, men de er ofte fascinerende fotomotiver!

En annen ting som fascinerer meg med Bavaria er den store fliden de legger i utsiden av huset. Da mener jeg ikke bare hagen og terrasser, men huset selv. De fleste bygninger er pyntet med rikt ornamenterte utskjæringer, materiale i intrikate mønster, balkongkasser, takstolper og en mengde annet. Praktikeren i meg undrer seg over hvordan i all verden de klarer å pusse opp en husfasade med så mange forsnirklinger. Det må jo bli litt av en malejobb...? ;-)
- Forhåpentlig trenger de kanskje ikke male like hyppig som en person langs kystnorge. Slitasjen er nok langt mindre her i Alpene.


Bildet til venstre:
Enkel og effektfull måte å pynte til Jul. En stor, tredimensjonal stjerne blir hengt opp i husmønet. Utrolig effektfullt om dagen, men like vakker om natten, når den lyser dust mot en mørk trevegg.



Litt uvanlig veggdekorasjon kanskje? Men så er vi jo i gjøkurets hjemland ;-) Og tiden vises jo like godt på denne som på en rådhusklokke :-)

Legg merke til listverket på hushjørnet. Rikt dekorerte ornamenter vitner om dette områdets største industri; nemlig treskjærekunst.
I butikker og torgboder tilbys det alt fra håndskårne nøtteknekkere, skåler, veggur, sprellemenn, vakre skap og mengder annet. Alt sammen vakkert utstkåret i tre.
En del er nok laget helt andre steder på jorden enn her i fjellene, men turismen ser ikke ut til å lide noen nød av den grunn?


Slike "kubjeller" er også populært å tilby turistene. Ikke så rart kanskje, siden melk, ost og kjøtt fra området har vært ettertraktet i århundrer.
- Og både ku og geit er det nok av her.
Men visste du at bare 10% av bestanden får leve et liv utendørs? Det meste av skogs og naturområder eies av staten. Bøndene har forholdsvis små jordlapper de eier selv. Statens områder  skal ikke benyttes til beitelandskap, så derfor er det rett og slett ikke plass til at buskapen får gå og gresse utendørs.

90% av Bavarias kyr og geiter lever derfor et liv utelukkende på fjøset. Men til gjengjeld gjøres det ganske mye for at dyrene skal ha det godt akkurat der.

Nedenfor:
Siden jeg hittil bare har hatt bilder av katolske kirker i området vedlegger jeg like godt et av en protestantisk kirke.



Ha en fortsatt riktig fin dag! 

Året rundt på balkongen

$
0
0

En dag for ikke så lenge siden banket en god venn av oss på døren. I hendene hadde han TO fulle sekker med granbar, for som han sa; Vi burde jo dekke våre mange krukker og kar med litt vintergrønt så staudene vil ha en sjanse til å overleve! Det var jo en veldig hyggelig gest!
Jeg har derfor dyttet så mange grankvister som mulig opp i alt jeg har av potter og skåler, balkongkasser og krukker! Likevel må jeg ærlig inrømme jeg måtte kaste over en full sekk med kvister jeg fikk til overs!
Til tross for dette ser det likevel ut som rene granskogen på balkongen vår for tiden....

Siden jeg nå beveger meg ut på balkongen her i Oslo, så bestemte jeg meg like godt for å lage et bildedryss av hvordan den stadig endrer seg i løpet av årets gang.

Nedenfor:
Våren kom litt sent i gang i år, men når den først kom, så eksploderte det med liv og farger hos oss. Etter en så lang og tung vinter var vi sulteforet på liv og planter!
Det hjalp selvfølgelig godt på at jeg virkelig hadde fått fråtse i spennende skogsvekster og planter på Norges Hagemesse omtrent samtidig!
I mange uker hadde vi et overflødighetshorn like utenfor skyvedøren til stuen. Stemorsblomster, flittiglise og helleborus strålte omkapp med roser som var drevet frem til tidlig blomstring!



Etter hvert ble plantene flyttet ut i vår svenske skog og nye fikk inpass på balkongen.


Nå var det rhododendron busker og takløk som var mest dominerende der ute.
Fra rosa, burgunder og lysblått skiftet skalaen nå til gyllen og hvitt og så lenge buskene fortsatt var i blomst, så var de en stadig inspirasjonskilde for oss som følte sommeren ikke kunne komme hurtig nok!
Også disse buskene og plantene ble etter hvert flyttet over til vår svenske woodland hage. Nå gleder vi oss til å se hvordan de alle takler vinteren der borte - og ikke minst om de vil blomstre like frodig i skogen som de gjorde på vår balkong!?

Tidlig i Juni var forsommeren kommet!
Nå gikk fargetonene over til blått og lilla. Stemorsblomstene som til å begynne med hadde vært små og litt puslete begynte å bli betraktelig frodigere. Noen nye rhododendron busker hadde også en sart lilla farge. Selvfølgelig var også disse buskene innkjøpt for skogen! :-)


Litt senere samme måned kom rosenhagtorntrærne i blomst i hagen nedenfor balkongen vår. De passet fint inn med stemorsblomstene i balkongkassene våre? :-)
Jeg er veldig glad i rosenhagtorn, så blomstringen på disse ser jeg frem til hvert eneste år! Jeg har faktisk blitt inspirert til å kjøpe en del og plante i hagen i Sverige også.


Nå gikk det stadig fortere og syrinene på utsiden av balkongen blomstret omkapp med plantene våre!




Jeg fortsetter med høysommer og sensommer i et senere blogginlegg.


Ha en fortsatt riktig fin kveld! 

Året rundt på balkongen: Sensommer/Høst.

$
0
0
Juli måned skifter balkogens blomster igjen sin fargepalett. Nå nærmer ferietid i vår svenske sommerhage seg og i den sammenheng er det drivhushagen der borte jeg har i tankene når jeg kjøper inn stauder og flerårige planter. Roser er selvskrevne i drivhushagen min, men jeg liker å kjøpe dem slik at de kan få gjøre balkongen fargerik i mange uker frem til de blir med på ferielasset. 

Plantene i forgrunnen er hosta som jeg har hatt stående i potter i flere sesonger nå. De har ingen problemer med å overvintre i krukkene utendørs, og blir store og frodige i løpet av sommeren. Hosta passer jo sammen med de fleste andre planter, så hver sesong nå dukker det opp andre typer som får permanent bolig på balkongen min!

Prydgress og sommerblomster får bli værende på balkongen når jeg reiser avgårde på ferie. Stort sett er jeg jo så heldig at gode venner tilbyr seg å vanne og passe dem mens vi er borte. 
Nedenfor: Noen vil kanskje synes jeg overdriver beplantingen på balkogen "en smule".... Men jeg forsvarer meg med at det meste jo får en permanent bolig i feriehagen etter hvert.....

Etter ferien er det kanskje ikke like blomsterrikt på balkongen, men det gjør den ikke mindre frodig. Nå er det busker og prydgress som er i fokus. 


Til venstre:
Miscanthus Sinensis "Malepartus" fikk for eksempel stå bå balkongen frem til senhøsten. Siden ble det fraktet over til Sverige og plantet ved elvebredden.
Den rødbladete planten som synes til høyre i bildet nedenfor ble siden plantet i en del av eiendommen hvor jeg stort sett har planter med blodfarget bladverk. Her har jeg blandet dette med planter som får oransje blomstring. Det bedet er jeg langt fra ferdig med, så jeg er stadig på jakt etter flere planter som vil passe inn der. 

Nå begynner høsten å nærme seg med raske skritt. I balkongkassene bytter jeg sommerblomster ut med lyng og høstasters etter hvert som disse slutter å være frodige.
Lyng er jo en ypperlig plante som gir farge og fylde i potter og kar- og dessuten som oftest gjør seg veldig godt sammen med mange sesongplanter!

Nedenfor: Jeg regner med at det skyldes de står litt lunt på balkongen min, men likevel var det fint å oppleve at petunia og hortensia faktisk blomstret frodig til ut i November måned i år!

Men selv den mest robuste plante må til slutt gi tapt for "kong vinter" og da velger jeg altså å fjerne plantene, men la jorden være i potten frem til våren. Balkongen vår er overbygget, så det er ikke noen fare for at fuktighet skal frostsprenge pottene så lenge jeg har sluttet å vanne en god stund før kulden setter inn for fullt!
- Og når jeg er så heldig at en god venn kommer med rikelige mengder granbar jeg kan bruke i pottene, så skal nok hosta og andre stauder klare seg gjennom denne vinteren også! 
Ha en fortsatt riktig fin helg! 

Riktig god Jul fra Sommerhagen!

$
0
0
Så er vi hjemme i sommerhagen vår i Sverige igjen. Været i dag minner ikke så mye om Jul, men jeg klager ikke, for mens det regner ute, så har vi tent fyr i peisen, pyntet huset og fylt det med farger, blomster, dufter, mat og godt humør!
Hva mer kan en ønske en Julaften?
Når vi ankom eiendommen Lørdag formiddag var det mildt og solfylt. Jeg tilbragte derfor så mye tid som mulig i hagen, men til tross for mildvær er den stort sett brun, våt og ikke særlig fotogen for tiden, så derfor vil jeg heller legge vekt på pyntingen innendørs denne gang.
Som vanlig har vi et juletre, men siden stuen er såpass liten er det plassert i den kroken hvor det er minst dominerende.


De julekulene som var til overs ble som vanlig lagt i salongbordet. Jeg føler det gir litt stemning. Andre synes kanskje det blir litt rotete? Men smaken er jo forskjellig så jeg er fornøyd så lenge vi trives med det selv :-)



Juletreet i år ble pyntet med gylne kuler i ulike varianter og kulører, foruten elementer i rustent metall. LED lys i gylne og hvite toner gjør at vi føler treet ble stemningsfullt og nesten hadde noe gammeldags over seg.

Huset virker kanskje veldig julepyntet, men faktisk har vi stort sett benyttet oss av avskårne og pottede planter i rødt sammen med røde puter, duker og noen få nisser. Mer skal det jo ikke til for å skape Jul. Det er jo stemningen, familiehyggen og glede som er det viktigste disse dagene :-)



Ha en fortsatt riktig god Jul! 



Årets siste, eller et bud om ny vår?

$
0
0
I dag har jeg jobbet litt i hagen. Det blir jo ofte slik at varme, god mat, mye søtsaker og TV titting får det til å klø i fingre som lett blir mer svarte enn grønne av hagearbeid...

Jeg rakk faktisk å være ganske produktiv. Temperaturen var mild og fin, til tross for et lett regnvær flere ganger.
Mistelteinen mistet på magisk vis sine mange, hvite bær. De havnet rundt om på kirsebærtrærnes greiner....
Resten av posen med tranebær (Viburnum Trilobum fikk sine bær spredt over store områder i skogen.
Tranebær er jo en vakker woodland busk som skal klare seg over hele Norge.
Halve posen ble plantet pent med riktig mengde jord oppå. Resten ble lagt ut oppå skogsbunnen, forhåpentlig til glede for diverse fugler og smågnagere.
I år har jo den milde vinteren ikke gitt antydning til tele i jorden, så jeg flyttet et titalls blåveisplanter (Hepatica Nobilis) fra deler av eiendommen jeg ennå aldri benytter. Disse har nå blitt plantet i grupper sammen med juleroser i woodland hagen. Hepatica Nobilis er jo en pen, vintergrønn plante, så den er lett å finne og flytte nå som det meste annet er visnet ned.

Jeg må inrømme at nøtteskålen inne i stuen plutselig ble litt tommere idet jeg skulle ut i hagen.
Valnøttene, "Juglans Nigra" ble pent sådd jevnt rundt om i skogen. Jeg forventer vel ikke at de skal vokse seg til, men det hadde jo vært en veldig hyggelig overraskelse om jeg går rundt i hagen om noen år og plutselig legger merke til et ungt, slankt hasselnøtt - tre? ;-)


Resten av dagen brukte jeg til å rydde i skogen og dekke et overgrodd område med et tykt lag aviser som snille venner har samlet inn for meg. Oppå disse ble det lagt et tykt lag med løv, kvister og bark som nesten har blitt formullet til fin hagejord. Plutselig har rhododendron, liguster og bærbusker blitt synlige i et område som har vært overgrodd av villgress og bringebærris!
Jeg rakk ikke ta bilder av dette før det var blitt for mørkt, men i morgen er det meldt fortsatt fint vær OG SOL, så da kommer jeg meg nok ut i hagen igjen!
PS: Det første bildet er av årets siste blomst tatt i vår hage- eller er det vårens første?
Ha en fortsatt riktig fin Jul!

En romjulsdag i hagen

$
0
0
Denne Julen må da være den mildeste og fineste på veldig mange år? Det har selvfølgelig gjort at jeg ikke kunne unngå å gå ut i hagen i dag igjen. Det formelig klør i fingrene for tiden!


Dagen begynte med sol og mildt vær og selv om det etter hvert skyet over og til slutt endte opp i lett regn etter solnedgang, var det en herlig dag!
Det meste av tiden brukte jeg i Woodland hagen. Der har jeg fjernet en mengde bringebærbusker, luket ugress (!) og fjernet gammelt løv i gangveiene. Nå ser det riktig fint ut der inne. Løvet i bedene har fått ligge.

Jeg fortsatte dessuten med å lage et Woodland bed i "villniss" området mellom plenen og skogen.
Jeg har nemlig fått mange bæreposer fulle med aviser av snille venner. De la jeg ut i tykke lag på bakken. Deretter fylte jeg på med et 30cm humuslag fra Woodland hagen.
Området jeg skal dekke kommer til å utgjøre veldig mange hundre kvadratmeter, så fortsatt har jeg stort behov for både aviser og bark og/eller humus.



Jeg har jo dessuten en god del jobb igjen på motsatt side av "broen" inn til skogen. Der trenger jeg også store mengder aviser og enda mer bark! Jeg regner altså ikke med å bli arbeidsledig med det første, men jeg har stort pågangsmot og ser jo hvordan meter etter meter raskt forvandles fra villniss til bed! :-)


Til våren begynner jakten på woodland busker som rhododendron, azalea, viburnum m.m. blandet med stammede Japanske kirsebær, syriner og japanske lønn.

Jeg har jo lenge planlagt å ha en ganske stor hagedam som kommer til å gå under "broen" på bildet. Formen og størrelsen har jeg alt bestemt meg for, så i høst laget jeg en "strandlinje" hvor jeg plantet store mengder ulike typer iris jeg kjøpte hos "En Irismark i Spania" iblandet varianter som vokser naturlig ved elvebredden.









Nå skinner tusen Julelys...

$
0
0
Så var enda en Romjulsdag i hagen over. Jeg har raket løv, dekket enda flere områder med avispapir og humusjord i skogen, plantet et par busker, beskjært noen trær og forundret meg over hvor mye liv det fortsatt er i hagen så sent i Desember.

Jeg luket faktisk store mengder ugress i dag!  For hver eneste plante som fjernes blir det mindre av dem til våren ;-)
Eiendommen vår ligger jo veldig beskyttet til fra omverdenen, selv om det ikke er mer enn en fin spasertur inn til nærmeste by. Dette gjør at vintermørket kan virke ekstra mørkt nå som vi hverken har snø eller stjerneklare netter. Gatelyktene vi har montert rundt om i deler av hagen gir riktignok lys, men det er jo ekstra hyggelig med juletrelys og lykter med levende glød rundt omkring også utendørs, så vi plasserer lykter rundt om på eiendommen og plasserer hvite gravlys i dem fordi de brenner i flere døgn i strekk.


Utendørs Juletrær er ikke grantrær eller furu med store juletrelys på vår eiendom. Visst synes jeg det er flott i andres hager, men vi har nesten ingen nåletrær og kunstige graner ute blir ikke det helt samme. Derfor har vi kjøpt en god del kunstige "løvtrær uten bladverk" besatt med små LED lys. Disse har vi på rad, som på vei bort til drivhuset, men også på rekkverket til gjestehuset og i urner, som den på bryggen. 

Da virker plutselig mørket ikke så mørkt og den milde, mørke vinternatten føles litt mer stemningsfull! 



En fortsatt riktig fin Romjul ønskes alle mine blogg-venner! 

Den grønne Juletid...

$
0
0

Her kommer en liten forsmak på våren. Den er nok riktignok flere måneder unna ennå, men det har tydeligvis ikke planter i hagen min forstått. Nå vet jeg at det ikke er så uvanlig stauder er vintergrønne et sted under all snøen, men nå som temperaturen har vært over frysepunktet døgnet rundt i flere uker, så virker det som om ting har begynt å skyte fart i bedene mine.

Ja, jeg er klar over at det ikke er særlig bra, for frosten vil nok garantert komme tilbake, denne vinteren som den har gjort det før.

Jeg tar derfor bilder og dytter deretter et tykkere lag med høstløv rundt plantene så røttene skal få større overlevelsesmuligheter.
Bildet ovenfor er det en staudevalmue som har begynt å forberede seg på vår. Til venstre kan det se ut som en revebjelle "Digitalis Purpurea". I år ser det ut som jeg skal få rikelig av dem, for de titter opp over store deler av eiendommen. Jeg er jo veldig glad i revebjeller, så jeg har ingenting imot det. Blir det for mange av dem er de jo lette å luke bort.
Nedenfor: Ulike typer ugress er jeg derimot ikke fullt så glad i, så de fjernes så fort jeg får øye på dem. Men jeg lurer jo selvfølgelig på om knoppene gikk i dvale på senhøsten, eller om de har blitt dannet nå? :-)


Nedenfor:
Primula er noen av de første plantene som kommer i blomst i skogen min om våren. Nå forstår jeg jo hvorfor. De har jo tyvstartet i løpet av vinteren... ;-) I år ser jeg ekstra mange primula planter rundt om i skogsbunnen. Jeg mener jeg sådde frø for et par år siden. Kanskje det er en del av disse om nå begynner å bli voksne?


Bregnen til venstre er en Asplenium Scolopendrium. Disse er vintergrønne og ser ut til å trives godt i min skog som ligger i sone H3/H4.


Til høyre:
Iris er også i full gang med å forberede seg til vår. Jeg regner med det er vanlig for disse plantene, men at vi ikke legger merke til dette fordi snø som oftest holder denne veksten skjult?
Uansett er det jo morsomt å se hvordan tidligblomstrende arter trosser vinteren og benytter mørketiden til å få seg et forsprang i forhold til andre planter.

Nedenfor:
Jeg tror de grønne bladene tilhører en liten gruppe Campanula Persicifolia Alba, eller "Hvit Fagerklokke" som den kalles her i Norge.
Ifølge sommerbildene er det i alle fall en hvit Campanula sort som vokser her.


Mine Heuchera "Alunrot" planter er alltid grønne og fine når snøen forsvinner, så derfor er det vel ikke en overraskelse å se dem slik denne vinteren heller.
Heuchera er en av mine favorittplanter. De passer like godt inn i skogen, som i prydbedene mine. De kommer i en mengde farger og sjatteringer. Noen har vakker blomstring, andre har det ikke, men jeg tror ennå ikke jeg har funnet en plante uten et vakkert bladverk innen denne familien :-)
Og det er selvfølgelig en veldig fordel at de også er vintergrønne!?
Nedenfor:
Jeg har et par sorter berberis i skogen og kommer nok til å skaffe meg flere. De er ikke lenger så populære siden de har ganske ubehagelige, stikkende kvister. Det er i grunnen veldig synd, for der finnes et rikt utvalg planter med vakkert bladverk og blomstring.
Planten nedenfor er en av mine favoritter: Berberis Stenophylla "Corallina Compacta". Det er en krypende busk med vintergrønt bladverk. Bladene kan minne om små kristtorn blader, blanke og irrgrønne, selv midtvinters. Om våren er hele planten dekket av guloransje, fylte blomster som kan minne om ørsmå roser. Den er en woodland plante jeg ikke vil være foruten!


Til venstre. En annen vintergrønn plante jeg liker å ha i skogen min er Hasselurt: Asarum Europaeum. Sakte men sikkert øker den i omfang hvert år, men kommer nok aldri til å oppleves som invasiv. Derfor er den en perfekt skogsbunnplante. Den tåler skygge, tørke og fukt og kan derfor benyttes stort sett i hele skogen min!

Nedenfor:
En annen vintergrønn plante jeg har stort sett over hele skogen er Julerose: Helleborus. Jeg har dem i de fleste farger, fra hvite, kremgule, rosa, burgunder og nesten svarte, rent fargete og med ulike mønstre. Helleborus er en Woodland plante jeg ikke kan få nok av!


En annen vintergrønn plante jeg stadig får flere av i skogen min er Rhododendron. Der har jeg både vintergrønne og bladfellende varianter. Noen får stå i fred for rådyr år etter år, mens andre blir spist opp helt til roten. Før pleide jeg å pakke dem inn i fiberduk, men etter hvert har jeg begynt å gi dette opp. Det blir for mange planter å dekke. Nå får rådyrene gjøre sitt, for bladverket kommer jo tilbake til våren. Verre er det at jeg aldri får nyte blomstring på disse, magonliatrærne, syringene, de japanske kirsebærtrærne og mengder andre planter siden knoppene deres tydelig er populær mat. Men sånn er det med en hage som ligger tett inntil naturen. Enten må jeg akseptere sultne dyr, eller så får jeg gå til drastiske midler- og det er ikke et alternativ. Min hage tilhører meg like mye som dyrene som besøker den.



Nå skal jeg ut i hagen for å jobbe litt.

Jeg ønsker dere en fortsatt riktig fin Romjul! 







Julens første frost på årets nest siste dag..

$
0
0

Så kom Julens første frostnatt. Den ble ikke streng og kald, men holdt seg like under 0 punktet. Minusgradene holdt seg i mange timer denne formiddagen, men allerede ved solnedgang var plussgradene tilbake. Vi rakk likevel å ta noen bilder for å forevige vinterlandskapet. Været holdt seg fantastisk hele dagen, så dette var en veldig fin "nest siste" dag på det gamle året! 

Drivhuset var helt dekket av rimfrost. Det lignet mer på en bolig av is. Det er en helt spesiell stemning å være der inne når glasset er hvitt og ugjennomsiktig. Det virker som en liten verden for seg selv..


Vanligvis er det som oftest is på elven når markene er dekket av frost, så det hele virket litt uvant for oss, så vi måtte selvfølgelig inspisere det meste av eiendommen før vi dro på handletur til Sunne som ikke ligger så langt unna.


En av de tingene jeg setter aller mest pris på ved vår Svenske hage er elven som strekker seg langs huset og hagen. Jeg tror aldri jeg kan bli lei av de stadige forandringene i dens uttrykk, refleksjoner og stemninger. Den er like vakker om våren, sommeren, høsten og vinteren!

I grunnen er jeg glad i hagen det meste av året. Dette er jo uten tvil en sommereiendom, men det er jo veldig hyggelig når marken og trærne er dekket av rimfrost eller snø også!


Til alle dere som har fulgt bloggen min gjennom året - og til deg/dere som kanskje stikker innom en sjelden gang ønsker jeg
ET RIKTIG GODT NYTT ÅR!!






RIKTIG GODT NYTT ÅR!

$
0
0

Nå er Julen ryddet ut av vårt Svenske feriehjem og vi har pyntet huset med hvitt og vårgrønt. I kveld feires Nyttårsaften med levende lys, sølv og "kitch" stemning. Noen vil kanskje synes vi pynter litt vel "over the top", men vi lever bare en gang og nå i denne mørke vintertid trenger vi litt ekstra hygge!?


Uansett: Jeg ønsker dere alle et riktig GODT NYTT ÅR!!
Håper 2014 blir det store hageåret for oss alle!


Årets første plantebestilling...!

$
0
0
Ja, så er hageåret 2014 offiselt startet for min del. Jeg begynner litt forsiktig nå til å begynne med. Jeg sendte nemlig avgårde en liten bestilling til  en svensk leverandør av blomsterløk: "A Gentleman's Garden". Du kan klikke på navnet for å komme til hjemmesiden deres.
Der har jeg kjøpt knoller som skal være med å fargelegge min svenske hagen denne sommeren. 


Jeg har kun konsentrert meg om et par bed i hagen, nemlig det i skråningen bak huset. Der er det oransje og 
burgunder fargetoner på staudene

Der tror jeg de følgende plantene vil
komplementere de eksisterende plantene.
Dahlia " David Howard" som blir opp til 75cm

og blomstrer fra Juli til Oktober.
Bladverket har en mørk, nesten burgunder 

farge. Blomstene er fylte med en varm,
oransje tone.


Noen andre planter jeg også har bestilt til dette bedet er Canna "Wyoming" som med sitt burgunderfargete bladverk og oransje blomster vil kompementere dahliaene utmerket?





Nedenfor:
Hemerocallis har jeg alt en del av i dette bedet. I år håper jeg flere av dem vil blomstre for fullt. De har alle blomster med oransje eller burgunder blomstring. Jeg synes de passer fint sammen med de øvrige sortene jeg har der, som "H. Bela Lugosi"; "H. Burgundy Love""Ed Murray", "Fulva Kwanso", "Night Beacon", "South Seas", "Sweet Sugar Candy" og "Pardon Me"

De knollene jeg nå har kjøpt er av Hemerocallis "Hot Chocolate" som du ser bilde av under:














OBS: Ingen av bildene i dette inlegget er tatt av meg. De er funnet på ulike nettsider, men dessverre husker jeg ikke lenger hvor.




Et annet bed jeg har kjøpt knoller til er bedet ved innkjørselen, hvor jeg stort sett har røde roser, ulike typer
alunrot (Heuchera) Liatris Spicata og hvite og blå varianter av geranium.

Her har jeg bestilt en del røde Dahlia " Bishop of Llandaff"'


Disse plantene har et veldig mørkt, nesten svart bladverk og halvfylte røde blomster.
De blir mellom 50-100cm høye og blomstrer sommer og høst.















Nedenfor:

I drivhushagen er det jo stort sett en ulike typer roser, liljer, klematis og lavendel i rosa, cerise, hvite og lavendelfarger.
Nå ønsker jeg å tilføre litt andre blomster, som Dahlia "Fascination". ¨

Disse plantene blir 50- 100cm høye, har mørkegrønt til bronsefarget bladverk, har halvfylte, cerisefargete blomster med gul til brun midte.
Blomstringen er vanligvis Juli- September.






Gladioler har jeg prøvd meg på mange ganger før, men har sjelden opplevd å se dem i blomst før frosten kommer. I år planlegger jeg å prøve en gang til, men denne gangen vil jeg drive dem frem i drivhuset alt på senvinteren slik at de vil komme i knopp relativt tidlig. Forhåpentlig vil jeg da få se dem i full blomstring på sensommeren!?
Sorten denne gangen heter Gladiolus Robinetta.















Jeg har selvfølgelig sendt avgårde et par andre bestillinger til andre planteleverandører, men det får jeg skrive om i et senere blogginlegg.
 
*
Ha en fortsatt riktig fin start på det nye året!
*








Tilbakeblikk på hageåret 2013... Del 1.

$
0
0
Nå som 2013 for alvor har gått over i historien er det deilig å ta seg en liten pust i bakken, se over gamle bilder og danne seg en liten oversikt over hvordan de ulike sesongene fortonte seg.
Vinteren og våren var ikke noen særlig fin tid. Barfrost, vind og regn som frøs til is om natten gjorde et varig merke flere steder i hagen. Mange planter gikk ut for godt. Kanskje spesielt i skogshagen. Og noen ganger tvilte jeg nesten på om sommeren noen gang skulle komme. Men det gjorde den- og det til gagns! Plutselig var den her. Fra Mai var det varme, sol og fine temperaturer som skulle prege en uforglemmelig fin sesong!


Hagen oppførte seg eksemplarisk sommeren igjennom, med friske, frodige bed, grønne plener og lite ugress i nye og gamle bed. Visst hadde jeg flere problemområder og mislykkete prosjekter flere enn et sted, men hva gjorde det? Solen skinte nesten hver eneste dag og vi følte oss propfulle av overskudd. Klar for små og store oppgaver.
Blant annet fikk vi laget nytt gjerde rundt drivhushagen. Det ble snekret og malt svart for å passe med vårt svarte drivhus.


Ildbedet mitt utvikler seg sakte, men sikkert. Det er kanskje det mest ambisiøse prosjektet jeg har på eiendommen siden jeg prøver å gjøre et bratt område fra villniss og krattskog om til en hage. Selve "bedet er vel rundt 50-60 meter langt og 10 meter bredt, noe som burde være overkommelig om det var flatt. Mitt største problem er at det ligger i en skråning med så stor helning at jeg hele tiden sliter med at jeg sklir nedover når jeg jobber der! Jeg har prøvd å dekke området med fiberduk og aviser, for så å dekke med bark, men det er ikke bare meg som sklir i den bakken....
Nå har jeg etter hvert plantet ulike busker, liljer, roser og stauder i såpass store mengder at en kan begynne å se konturene av et bed, men skjemmende fiberduk og uregjerlig ugress ser fortsatt ut til å ha overtaket. Derfor viser jeg til nød kun nærbilder fra akkurat det området.... ;-)


































Til våren håper jeg å gjøre et skipper-tak her så jeg kan driste meg til å vise litt større deler av ildbedet mitt... PS: Jeg sliter litt med bloggen for tiden. Når jeg lager tekst og bildet ser det greit ut, men med det samme jeg klikker "Publish" forandrer alt plass :-( Noen som har vært borti det samme - og funnet ut hva jeg gjør feil?






















Ha en fortsatt riktig fin dag! 

Tilbakeblikk på hageåret 2013... Del 2

$
0
0

Jeg fortsetter å se gjennom bildene mine fra sommeren som var. I dag er det stort sett drivhuset og den tilhørende trappen jeg fokuserer på. Det er merkelig hvordan en blir blind av all blomstringen en er omgitt av når en står midt oppi den og sommeren er på sitt beste. Jeg må innrømme jeg har en tendens til å fokusere på det som gjenstår, eller slik jeg ønsker hagen en gang skal bli heller enn å fokusere på slik hagen er akkurat her og nå.
Det er først nå om vinteren jeg sitter meg ned og virkelig oppdager blomster, samplantinger og fargekombinasjoner med andre øyne. Visst er det ikke perfekt i min hage. Men jeg må innrømme jeg er litt stolt, for det er faktisk ikke så værst frodig hos meg med tanke på at dette er en feriehage? Men jeg prøver å vinkle kameraet slik at det ikke fanger opp ugress, stabler med byggematerialer jeg planlegger å benytte, uferdige prosjekter og skjemmende ruiner og annet.... :-)

Siden jeg ikke bor i nærheten av hagen vår, men bare besøker den et par ganger i måneden om sommeren, så prøver jeg hele tiden å finne planter som tåler tørke, metoder som holder fuktigheten i jorda og ugresset borte. Og litt etter litt begynner jeg å bli fornøyd med frodigheten som hvert år blir mer fremtredende i min svenske hage.


I krukkene har jeg som oftest middagsblomster, lobelia, pelargonia og slyngende pasjonsblomster. Jeg har merket meg at de benyttes mye i tørre, varme land rundt Middelhavet. Hittil ser det ut til å ha fungert fint. De har klart seg ukevis uten vanning eller stell.


Om du har vært innom bloggen min før, så vet du jo at et av siste sommers prosjekter var å fliselegge gulvet i drivhuset. Det var en morsom, men litt tidkrevende oppgave. Det var derfor en god følelse å legge siste flis etter over 3 dagers iherdig jobbing!

Jeg benyttet ulike typer fliser i kombinasjon med naturstein. Om du ønsker å gjøre noe lignende råder jeg deg til å gå til innkjøp av en elektrisk vannsag. De koster fra 400.- til 1.300.- kroner på butikker som Megaflis og RightPriceTiles. Det er vel anvendte penger i så fall, for å skjære stein og fliser med slike maskiner er som å skjære i smør!

De flettede piletrærne jeg hadde på drivhustrappen kjøpte jeg på Plantasjen året før. De ble satt mørkt og kaldt over vinteren og hadde overhodet ingen problemer med overvintring på denne måten. Jeg regner med de etter hvert kommer til å vokse seg stadig større, så før eller siden vil jeg nok måtte plante dem i hagen. I år har jeg derimot plassert dem i kjelleren for ennå en vinter.


Jeg har jo hatt en drøm om å lage en opphøyd fontene inne i drivhuset. Jeg vet det ikke alltid er noen fordel siden det kan gi høy luftfuktighet. Jeg har derimot veldig bra lufting der inne siden jeg har dører i drivhusets begge ender og dessuten har 4 store takluker med automatisk åpne/lukkesystem. Jeg har dessuten en takvifte som sørger for god luftsirkulasjon, så jeg er ikke så bekymret for luftfuktigheten. Tvert imot tror jeg det kan være en fordel i mitt drivhus.
Jeg måtte etter hvert innse at jeg ikke kom til å få tid å ferdigstille fontenen, men til våren....!?

Jeg har laget en forholdsvis stor, firkantet dam av lecastein og bygget en søyle som er plassert i bakkant av denne. Oppå søylen står faunen du ser på bildet til høyre. Han kjøpte jeg forresten på Krukkegården i Drøbak. De har utrolig mye annet fint jeg gjerne skulle kjøpt til vår hage....

Neste tilbakeblikk skal jeg prøve å fokusere litt på drivhushagen.
Ha en fortsatt riktig fin helg!



Sommerminner fra vår spanske hage...

$
0
0
Nå i mørketiden setter jeg stor pris på å gå gjennom bilder fra året som har gått, så derfor fortsetter jeg på min års- kavalkade. Denne gangen tenker jeg å trekke frem noen bilder fra vår spanske hage i sommer.

Siden vi denne gangen var der nede for å feire vårt eget bryllup sammen med familie og venner var det ikke hagen som sto mest i fokus, men vi var veldig glade for å komme ned og oppdage at den var nær sagt ugressfri og at nesten alle plantene hadde overlevd. Spania har jo vært gjennom en av de tørreste somrene på mange tiår dette året!

Stort sett trengte vi bare å gi hageplantene en skikkelig rotbløyte noen dager, så var eiendommen igjen grønn og frodig. Vi plukket vekk litt dødt løv og kjøpte ferdige sommerblomster på nærmeste hagesenter og vips, så føltes hagen frodig og fargerik!




Allerede før vi bygget bolighuset vårt i Spania bestemte vi oss for at uteområdene for det meste skulle være fliselagte. Terrasser ble anlagt i flere nivåer mellom det gamle og nye huset og et svømmebasseng ble plassert som midtpunkt. I terrassenes bakkant laget vi bed. Det har vi adri angret på, for eiendommen er utrolig lettstelt. Vi trenger nesten aldri å luke noe særlig ugress. Det er jo en kjempefordel når vi bare har noen få uker å være der av gangen.


Siden vi ligger i fjellsiden og er omgitt av en nåletreskog med nedenforliggende appelsinlunder og Middelhavet i bakgrunnen får hagen en kjempebonus med at omgivelsene alltid føles grønne og friske, selv i de aller tørreste somrene!
I skyggesiden på det nyeste huset har vi anlagt en krukkehage med klatreplanter, kaktuser, sukkulenter og fargerike potter. Da føles også terrassen frodig og livlig.

Det meste av beplantingen i krukkene står der året rundt. Vi fyller bare på mer frisk jord hver gang vi ankommer. Litt friske sommerblomster blandes inn og dermed har vi alltid en hage jeg trives i. Mer skal det faktisk ikke til i vår spanske hage!

Bildet nedenfor:
Cycas Revoluta er egentlig ikke palmer, men tilhører nåletreslekten. De er utrolig tørketålende, har et kort og kompakt rotsystem og er derfor usedvanlig godt tilpasset et langt liv i en og samme potte. Vi bruker dem slik over hele eiendommen.
I pottene ved svømmebassenget har vi et oliventre i potte, litt lenger bak, enda en Cycas revoluta.



Noen potter tømmes når vi drar hjem. De finner vi frem når vi ankommer, vasker dem og fyller dem med litt "instant fargeprakt". 


Middelhavslandene har forresten et rikt utvalg av sukkulente planter som stort sett alltid blomstrer. Fordelen med disse er at de trives veldig godt i potter og gjerne klarer seg uten stell i mange måneder av gangen. 


Nedenfor: Her fusker vi litt. En Bougenvillea gren er ledet bortover en mur og er deretter klippet rundt en balkongkasse i terracotta. Der har vi bare sukkulenter, men bougenvilleaens blomster får potten likevel til å virke frodig?


Slik ser resten av denne bougenvillea planten ut. Vanligvis er den langt mer fargerik, men som sagt var det en ekstra tørr sommer for vår Spanske hage i fjor.
Bougenvillea er en veldig takknemlig klatreplante som nærmest kan vokse i hva som helst og som dessuten pleier å være en fargeklatt stort sett hele året. Bakdelen med den er hurtig vekst, piggete og stive grener og at den dessuten "røyter" veldig mye visne plantedeler. - men det må den jo få lov til, så vakker som den er!?

I det hele tatt er det veldig mange typer klatreplanter som er veldig takknemlige å bruke i en spansk feriehage.
Vi har mange typer som får vokse stort sett over alt langs fjellvegger og bakgrunner. De er ideelle til å gi både farge og frodighet!

Ha en fortsatt riktig fin vinterdag! 





Tilbakeblikk på hageåret 2013... Del 3

$
0
0


Drivhushagen: 

Jeg fortsetter mitt tilbakeblikk på året som var og begynner like godt med et prosjekt jeg ikke fikk utviklet noe særlig, nemlig drivhushagen.
Den er riktignok ganske frodig med tanke på at jeg nesten overhodet ikke har jord på denne delen av eiendommen. Den er bygget på ruinene av et gammelt hus og en skal ikke grave mer enn et par cm ned i bakken før en treffer på sement, murstein, glasskår og alt mulig annet skrot. Et drømmeprosjekt jeg fantaserer om er derfor å lage opphøyde bed med gangveier av brostein mellom disse.

Hittil har tiden ikke strukket til å få dette gjort, men kanskje til sommeren.....?

For en gangs skyld skal jeg ikke skrive så mye om hvert bilde, men heller presentere et bilderas fra året som gikk. Jeg håper dere bærer over med ugress, ruinrester og uryddige bed. :-)




























Alle bildene jeg bruker nå for tiden har vært benyttet på bloggen i løpet av året, så da vet dere hvorfor det kanskje føles som dere har sett dem før... ;-)
















Fortsatt riktig fin helg! 





Woodland hagen. Tilbakeblikk og en plantebestilling.. Del 1.

$
0
0
18 Mai 2010 begynte jeg å ta de første famlende skritt mot å omdanne vårt totale villniss av en skog til hage. Jeg så for meg åpne skogsstier og veier, busker, prydtrær og bunndekkende planter som skulle gjøre skogen frodig og innbydende. Frem til da hadde den vært totalt ufremkommelig. Tynne, skrantende trær sto"som sild i tønne" Skulle de overleve her måtte de strekke seg høyest opp mot himmelen 10-12 meter opp. På enkelte måter skulle det vise seg å være en fordel for meg. Siden det var såpass mørkt ved bakken fantes knapt nok vegetasjon som kunne oppleves om ugress. Det er jo dessuten lettere å hugge ned og kappe trær som er rette og slanke.
Den største bakdelen med min skog skulle også skyldes bunnforholdene. Min skog befinner seg på et område utelukkende med sandbunn! Woodland planter derimot, foretrekker som oftest litt sur, humusrik og fuktighetsholdig jord. Sandjord er ikke sur - og ikke holder den på fuktigheten heller. Et alternativ kunne være å tilføre riktig type jord i noen overkommelige bed. Det gjorde jeg ikke. I mitt overmot tenkte jeg det var best å plante bunndekkende planter som skulle få formere store tuer før ugress ville invadere den nytilgjengelige jordbunnen.

Noen steder viste denne teknikken seg å fungere, men for det meste mistet jeg veldig mange planter siden de rett og slett ikke taklet de tørre og skrinne forholdene grunnen hadde å tilby.
Et annet problem var jo at ugress invaderer mye raskere enn jeg var forberedt på. Siden jeg kun besøker eiendommen maksimum 1-2 dager hver andre til tredje uke i sommersesongen, så viste det seg å være vanskelig å holde en 12 mål stor hage ugressfri.
For å være ærlig har jeg fortsatt ikke funnet "SVARET" på utfordingene med uttørking og ugress, men sakte men sikkert ser jeg positive forandringer i både woodland hagen og eiendommen forøvrig.


Etter hvert begynte jeg å løfte blikket litt oppover. Siden skogen min hadde vært så tett og mørk fantes der ikke busker eller lave trær naturlig. Jeg ble derfor smertelig klar over at en slik hage i høyeste grad trenger mer enn bare høye trær (Det øvre sjikt) og bundekkere. Min skog manglet "mellomsjiktet"


I de snart fire årene som har gått siden jeg begynte å anlegge Woodland hagen har jeg testet ut flere ulike nettbutikker. En av de uten tvil mest vellykkete importene så langt omhandlet nettopp planter til mellomsjiktet- altså busker og lave trær. Derfor har jeg sendt avgårde en ny bestilling nå i vinter.
Denne gangen har jeg blant annet bestilt følgende:

Acer Tataricum "Ginnala": Norsk navn er Sibirlønn. Det kan bli mellom 3-5 meter høyt, kan dyrkes i store deler av Norge (Sone H5) Det trives både i sol og halvskygge og kan vokse både i sandjord, humus og lett leirjord. Acer "Ginnala" kalles for "fire maple" på engelsk fordi den får en fantastisk rødoransje farge om høsten.
Bildet til høyre er ikke mitt. Det har jeg lånt fra nettet. Det samme gjelder for Cornus Kousa bildene.

En annen busk/lite tre jeg har bestilt er Cornus Kousa var. Chinensis, en fin woodland plante som vokser i sol til halvskygge, altså bør den plasseres lyst i skogen. Den får hvite blomster med grønn midte i Mai- Juni. Om høsten danner den spiselige, bringebærlike bær.
  Den kan vokse til et fint tre og få en høyde mellom 5-7 meter. Jeg er ikke sikker på hardførhetssone, men tar sjansen på at den vil takle livet i min skog.

Det samme gjør jeg med en annen kornell;
Cornus Kousa Satomi: 
Også denne har jeg planlagt å plante i et åpent område av woodland hagen så den får mye lys.
C. Satomi. Den kan bli opp til 3 meter høy og trives best i sol til halvskygge, får rosa, enkle blomster i Mai- Juni og skal være herdig til sone H3.


Jeg har bestilt en del flere planter og kommer til å ta dem for meg i et senere innlegg.

Ha en fortsatt riktig fin dag! 








Woodland hagen. Tilbakeblikk og plantebestilling.. Del 2.

$
0
0
Jeg fortsetter mitt lille tilbakeblikk på Woodland hageprosjektet. Bildene er hentet fra ulike årstider de siste to årene, så om du føler du har sett flere av dem før, så er ikke det så rart ;-) 


Bildet til høyre er ikke fra min skog, men for å vise en plante som er med i vinterens bestilling fra Eggert Baumschule; en Laburnum Vulgare, eller "Vanlig Gullregn som den heter på norsk.
Jeg kjøpte et "Laburnum x Walterei Vossii" og det blomstret frodig allerede første våren.Og dermed var jeg helt solgt, for disse trærne er virkelig et syn med sine blekgule, hengende blomsterklaser om våren!?
Vi har jo ikke barn, så derfor våger jeg meg på denne typen tre. Planten er nemlig giftig. Om høsten får den mengder av ertelignende, hengende belger som kanskje kan være fristende for barn. Siden de er giftige vil jeg nok ikke anbefale treet i en småbarnfamilies hage.. Ellers har dette treet mange flotte egenskaper for en villahage. Det blir ikke høyere enn 5-7 meter, kan lett beskjæres til et skulpturelt prydtre. Blomstringen er et syn om våren, bladverket er fint og elegant og om høsten får treet som sagt mengder av hengende "ertebelger". Jeg har plantet mitt L. Vossii i skråningen ved huset. Den nye planten skal få vokse i utkanten av Woodland hagen, ved min planlagte hagedam. Dette er et fint tre i en Woodland hage siden det trives i halvskygge. Det kan vokse i de fleste typer jord og er herdig til sone H4/H5.
Bildet til venstre er fra min egen Woodland hage. Det er nok en plante de aller fleste drar kjensel på. Den er jo ofte kjent som en skikkelig bølle i de hagene som introduserer den; Praktlysning, eller Lysimachia Punctata som den heter på Latin. Den er kjent for å være invasiv, men i min skog plasserer jeg den på tørre områder med skygge. Der er den en av de få blomstrende plantene som overlever og den viser ikke en gang invasive tendenser under slike forhold!
Lysimachia Punctata blir mellom 30-100 cm høy og brer seg i bredden. Vanligvis blomstrer den i Mai- Juni.

Når vi først er inne på planter med gule blomster ønsket jeg å vise en annen plante som også ser ut til å trives og bli større for hvert år, nemlig Uvularia Grandiflora. Stornikkeblom på norsk. Dette er en Woodland plante som har sitt opphav i USA. Der vokser den stort sett over store deler av det østlige Nord Amerika. Planten sprer seg sakte med rotskudd. I Mai- Juni får den kremgule, hengende klokker. Planten blir 40-50cm høy og trives best i halvskygge/ skygge. Den er herdig til sone H4. Jeg har også en variant med enda lysere blomster; Uvularia Perfoliata. Til tross for at jeg har disse et par steder i skogen kunne jeg ikke unngå å bestille noen flere planter av dem fra Eurobulb.nl denne vinteren. Jeg har jo en ganske stor skog å beplante. Mer om den plantebestillingen kan jeg jo gå nærmere inn på i et senere innlegg.


Tilbake til min bestilling fra Eggert. I år har jeg bestemt meg for å teste ut en vinterherdig hortensia i skogen.
Valget falt på Hydrangea Arborescens "Annabelle" (Vierhortensia) siden denne naturlig vokser i skogsområder i vill tilstand.
Egentlig føler jeg den er litt for "showy" i en skog, men jeg trenger noen busker som kan bringe litt farge. Nå vil du kanskje påpeke at hvitt egentlig ikke regnes som en farge. Ok da, men den bringer lys inn i skogen og hvite blomster får jeg aldri nok av! :-)
H. Annabelle blomstrer i Juli- September. Da får den grønn-hvite blomster i store kuleformete blomsterklaser. Den trives i sol/ halvskygge, så jeg vil plassere den i et litt åpent område - antakelig ved sirkelhagen hvor jeg stort sett har hvite, bunndekkende Kent roser og blå iris for tiden. Busken kan bli opp til 2 meter høy og er herdig til sone H5.

Bildet til venstre:
En annen busk jeg har et par ulike sorter av fra før, er Mahonia. Denne gangen har jeg bestilt en Mahonia Winter Sun. Den er en vintergrønn vekst med glinsende, grønt bladverk og kan bli opp til 1,5 meter høy. I Mars- Mai får den spir med mengder små, lysegule blomster.
På høsten får den blå bær som er populære hos fugler. I USA har disse bærene tradisjonelt vært brukt til  å lage syltetøy og vin.
Planten trives i halvskygge/ skygge. I min skog er desverre veldig populære av rådyr om vinteren, så til våren er de som oftest stort sett snauspist helt ned til roten. Likevel kommer plantene med nytt bladverk ut over våren.


I et senere innlegg drister jeg meg til å ta for meg enda et innlegg om noen av plantebestillingene jeg har gjort til Woodland hagen denne vinteren, så skal jeg heller prøve å skifte tema så du ikke blir lei av temaet.

Ha en fortsatt riktig fin kveld!

Takk til Plantasjen! :-)

$
0
0
I anledninger hvor gaver pleier å bli utvekslet er det mange av min familie og venner som har merket seg at jeg er litt over gjennomsnittet opptatt av hage. Jeg får derfor veldig ofte hagerelaterte gaver, noe jeg setter stor pris på, siden en mangeårig plante i mange år da minner meg på den personen som forærte den.
Ofte mottar jeg gavekort. Til Jul for litt over 12 måneder siden fikk jeg en veldig generøs gave på 2.000.- kroner som kunne benyttes på hagesenterkjeden Plantasjen.
Når våren kom og jeg gledet meg til å bruke det, så var gavekortet sporløst borte! Jeg lette høyt og lavt, men måtte til slutt anse kortet som mistet. 

I går- altså Søndag fant jeg frem frøboksene mine for å starte på årets frøsådd, men også for å rydde i frøsamlingen. Gjett hva som lå på bunnen i en av frøboksene? 
Jo, ganske riktig: Gavekortet jeg hadde lett høyt og lavt etter!
Litt over to uker etter at det var gått ut på dato! Irriterende? Ja!
Jeg vurderte å kaste kortet i søpla i ren frustrasjon, men så leste jeg en anbefaling  på Plantasjens facebookside om å ta kontakt med hovedkontoret. Jeg fant epostadressen på Plantasjens hjemmeside og sendte avgårde en mail hvor jeg forklarte hva som hadde skjedd.
For å være ærlig hadde jeg likevel ansett summen på kortet som tapt, MEN tildlig om morgenen dagen etter (altså i dag) mottok jeg et veldig hyggelig svar fra dem. Det lød slik:

"Hei Stein
Selvfølgelig vil vi være behjelpelig med å resette kortet for deg.
Du kan igjen ta dette i bruk. Beløpet er fortsatt på 2000,- og varighet er ett år fra dd

Velkommen til en hyggelig handel!" 

Var ikke det en utrolig fin start på dagen og uken?Tusen takk til Plantasjen for rask og hyggelig service! :-D

Bildet til venstre er fra en av mange planter jeg har kjøpt på Plantasjen de siste årene; en Syringa "Andeken Ludwig Späth"

Ha en fortsatt riktig fin dag! 
    Viewing all 276 articles
    Browse latest View live