Quantcast
Channel: Vår svenske sommerhage
Viewing all 276 articles
Browse latest View live

Litt mer om plantebestillinger. Drivhushagen.

$
0
0
Jeg hadde egentlig ikke tenkt å importere så mange planter i år. Jeg regner nemlig med å gå en ganske travel vår i møte med en del reisevirksomhet, jobb og annet. Likevel klarer jeg ikke helt å slutte med å planlegge utviklingen i svenskehagen. Den er jo bare 4 år gammel og altså fortsatt i startfasen. Jeg ser riktignok store forandringer for hvert år, men samtidig er det jo mye plass som skal fylles ut i ulike bed...


Jeg prøver derfor å bestille for flere deler av hagen. I år er det hovedsakelig 4 områder jeg har konsentrert meg om:

  • Woodland hagen
  • Ildbedet i skråningen bak huset
  • Bedene ved innkjørselen
  • Drivhushagen
I dag skal jeg fokusere litt på drivhushagen. Den er jo i hovedsak beplantet av roser i ulike rosa og cerise varianter, blandet med lavendel, liljer, klematis, vinranker og magnolia. Men også lavtvoksende planter med sølvfarget bladverk. 

Denne vinteren har jeg kjøpt litt andre planter som jeg ønsker å blande med de eksisterende. Litt andre fargeskalaer begynner også å blande seg inn, som denne lavtvoksende busken. Den er faktisk en syrin, men i motsetning til sine fleste andre slektninger som etter hvert blir små trær, så er denne forholdsvis rund og tett og blir ikke høyere enn 1-2 meter. På norsk heter den "Persisk syrin". Det latinske navnet er Syringa Persica Laciniata. Om våren er den vanligvis helt dekket med klaser av svakt rosa eller lavendelfargete blomster i pastell. 




Den  skal stå i utkanten av drivhushagen. I nærheten av denne har jeg også planlagt å plante en Magnolia Soulangiana. Denne får rosa/hvite tulipanformede blomster i Mai/ Juni. Den blir etter hvert et lite tre som kan vokse til 3-6 meter høyde. Jeg har bestilt en liten busk på 50cm, så det vil nok ta noen år før denne kommer i blomst. Men jeg har tid til å vente. Det er jo noe av sjarmen at ikke alt er ferdig utvokst når det plantes. Det å vente i noen år for så å endelig oppdage at planten en vakker dag springer ut er jo en veldig glede!

I år har jeg dessuten bestemt meg for å så noen andre valmuer enn de fylte variantene som har blomstret i drivhushagen de siste årene. Jeg har derfor bestilt følgende frø fra Onestoppoppyshoppe. De har veldig mange spennende varianter. Hagen min skal sås med "Papaver Somniferum Mauve", "Papaver Somniferum Drop Dead Gorgeous" og blande med "Papaver Rose Chiffon". 

NB: Bildene av de to valmuesortene, magnoliabusken og syrinen er hentet fra forselgernes hjemmesider og er altså IKKE tatt av meg. 

Bildet av rosen ovenfor er derimot mitt. Det er en "Pink Robusta", og er tatt i drivhushagen. Dette er en rugosarose, foredlet av kordes. Den blir 90-120cm høy og skal kunne vokse til sone H4/H5.
Syrin og Magnolia har jeg bestilt fra Eggert Baumschule. Om du lurer på om jeg er sponset av noen av disse firmaene? NEI! Jeg er ikke sponset av noen som helst, men lurer selv alltid på hvor folk har fått tak i en plante, blomsterpotte eller lignende når jeg ser noe jeg liker på andres blogger. 


Ha en fortsatt riktig fin dag! 

En dyne av snø.

$
0
0
Det var jo egentlig uungåelig at vinteren til slutt måtte komme. Fra fine dager og frostfrie netter i hele Desember kom et regnfylt Januar som til slutt gikk over i frost og snø. Temperaturene er fortsatt usedvanlig milde for årstiden, men om den harde frosten skulle komme føler jeg meg litt tryggere siden hagen nå har fått en hvit dyne av snø.














Jeg kan ikke lenger plante, luke og rydde i bedene som jeg gjorde i Romjulen, men nå åpner andre muligheter seg. Jeg har jo fortsatt en kjempejobb å gjøre i skogen. Der ønsker jeg å tynne ut mer trær for å sikre at enda mer lys når skogsbunnen. Det er en jobb som uten tvil er best å gjøre når bakken er dekket av tele. Da er jeg sikker på at plantene som ligger i dvale under jordskorpen ikke tar skade av at vi tramper rundt i ulike bed.


Hjemme i Oslo har jeg forresten endelig begynt å så!
Jeg kommer ikke til å ta for meg den helt store produksjonen i år. Det blir mest staudefrø jeg satser på. De har den fordelen at de kan sås inne og deretter settes ut i kulden på balkongen. Til våren vil de forhåpentlig begynne å spire når temperaturene er noenlunde normale. Da slipper jeg å fylle kjøkkenbenken, vinduskarmen og hyller med potter. Det er jo en kjempefordel for noen som bor i en byleilighet!












De plantene jeg har forsøkt meg på så langt i år er:

  • Numerocalis (Woodland hagen)
  • Lychnis Coronaria (Blomster med hvit og rosa til Drivhushagen)
  • Lychnis Coronaria (Cerisefargete blomster. Drivhushagen)
  • Lychnis Coronaria Alba (Hvite blomster. Drivhushagen)
  • Meconopsis Alba (Hvit valmuesøster til Woodland hagen)
  • Meconopsis Burgunder (Burgunder valmuesøster til Woodland hagen)
  • Meconopsis Lingholm (Himmelblå valmuesøster til Woodland hagen)
  • Heuchera Lime: (Limefarget bladverk. Woodland hagen)
  • Lupinus Lutea   (Lupiner med kremgule blomster. Elvebredden)
  • Paeonia Veitchii (Rosa peoner til Woodland hagen)
  • Ligularia Dentata (Gule blomster. Woodland hagen. )

Ja, jeg vet. Jeg glemte å sanke inn frø i høst! Men plantene er jo vakre der de står i snøen!? Og kanskje kommer noen av plantene til å selvså seg til våren?

Ha en fortsatt riktig fin dag! 



Hagetips på Moseplassen.

$
0
0
Som relativt ny i "hagehobbyverdenen" opplever mange hele tiden at vi lurer på enkelte ting, som når det er best å beskjære ulike busker og trær, hvordan en skal ta stiklinger, dele stauder som har blitt store nok - og veldig mye mer.
Der finnes riktignok en god del hagebøker som omhandler slike problemer- og mange av dem er uvurderlige redskaper i hverdagen. Veldig ofte er det likevel mye enklere å google seg frem til et svar.  I den sammenheng tenkte jeg å gjøre oppmerksom på Moseplassens fine samling med tips til hagen.
Du Anne på Moseplassen er jo en kjent og kjær person for mange i bloggverdenen allerede, men litt ekstra reklame kan vel ikke skade, så om du ikke alt har sjekket den ut, vil jeg anbefale deg å bla gjennom hennes mange gode tips og råd.
Du finner linken her:  (Klikk på den blå teksten for å komme til hennes side: )



Ha en fortsatt riktig fin dag!

Drivhusforsterkninger

$
0
0
For ikke lenge siden ble vi oppringt av gartnerfirmaet som klipper plener og måker på eiendommen vår. De fortalte at det hadde falt rundt 40 cm snø og lurte derfor på om vi ønsket de skulle måke som vanlig. Det ville vi selvfølgelig! Og enda bedre, de fjernet også snøen som hadde dannet seg på drivhustaket! 
Jeg har jo en gang opplevd at mitt gamle drivhus kollapset på grunn av store mengder snø, så jeg er nok litt ekstra forsiktig når det gjelder å forhindre at en lignende katastrofe skal skje igjen.
Mitt drivhus er 9 meter langt og derfor blir det jo enorm tyngde om det legger seg mye snø på taket. Faktisk flere tonn! Det som da kan skje med slike drivhus er ikke at takplatene bryter sammen. Glasset tåler de store mengdene snø! Derimot presses hele takkonstruksjonen etter hvert ned - og sideveggene utover til en kan oppleve det hele bryter sammen som et korthus! 
Min løsning har derfor vært å montere en limtrebjelke i taket. Den blir da en ekstra støtte for metallbjelken som drivhuset hadde opprinnelig. Videre har jeg plassert tre tverrbjelker som går fra tak og ned i gulvet. Den største midt på kortveggen holder oppe limtrebjelken. 

Om du ser bildet til ventre er drivhuset forsterket med bjelker i kortveggene. Tre stykker som går fra gulv til tak. De er med å holde oppe takkonstruksjonen. De to vannrette bjelkene (en i takhøyde og en ved gulvet) sørger for at snøen ikke kan presse veggene utover fordi de holder tverrbjelkene på plass med vinkeljern i metall. De vannrette bjelkene har også fått hylleplater i toppkant som gjør at jeg kan plassere krukker og annen nips, både ved takmønet og ved gulvet!.

Som du ser på bildet til venstre, fra drivhusets ene kortside har jeg plassert en skråbjelke mellom limtrebjeken og tverrbjelken som er med å holde taket oppe. Dette har jeg gjort for å sørge for en ekstra stor bærekraft til takbjelken. 
Et veldig pluss ved denne ekstra drivhusforsterkningen er jo at det er lett å trekke kabler og feste kroker ++ på treverk. Den hvite boksen på bildet er en lyssensor som sørger for at utelyktene utenfor drivhuset tennes automatisk ved mørkets frembrudd. 
Som du ser på bildet nedenfor er de ikke særlig forseggjorte, men de utfyller en fantastisk fin funksjon!

Tegningen nedenfor:
De røde strekene viser trebjelkene jeg har forsterket drivhuset permanent med. De er i virkeligheten malt svart. Siden drivhuset ellers har svart metall ser de faktisk ut som drivhuset alltid skulle være ment å ha denne konstruksjonen.
De blå strekene på bildet er noe jeg bare benytter om vinteren. Da setter jeg nemlig inn to støttebjelker for å hjelpe taket ved store snømengder.
Disse støttebjelkene går fra gulv til limtrebjelken i taket. Jeg har stiftet en liten bordbit på støttebjelkens ene side. Den blir stiftet lett fast i limtrebjelken. Det har seg jo nemlig slik at taket presses ned og løfter seg alt etter som mengder av snø, eller mangel på dette påvirker taket. For at ikke bjelkene skal falle overende når taket igjen blir lett har jeg sørget for at disse midlertidige bjelkene blir "hengende" fast i takbjelken.


Med husets egne metallbjelker, limtrebjelken i taket, samt de midlertidige støttebjelkene føler jeg meg litt tryggere på at drivhuset skal takle et snøfall eller flere.... Men til sommeren håper jeg likevel på å forsterke drivhuset yttlerligere. Jeg er nemlig litt for glad i det til å risikere en ulykke. 

Ha en fortsatt fin dag! 


En ny dame til hagen

$
0
0
Jeg må inrømme det. Jeg er nok litt for impulsiv, så når jeg går inn i enkelte butikker har jeg ofte med meg noe ut igjen. Spesielt om den butikken selger noe til hage.
Dere har vel etter hvert forstått at jeg har forandret min hagestil de siste årene, så jeg som før ikke skulle ha en eneste figur i min hage opplever nå det sniker seg stadig flere personligheter inn. Spesielt i "Woodland hage delen". Jeg kan ikke helt forklare hvorfor, men det har vel noe med savnet av blomstrende planter i en skog som kan være litt skyggefull. Da er det lett å plassere en alv her og et lite dyr der....
Jeg har jo allerede en storesøster av denne lille alvedamen i skogen min. Der har hun stått for seg selv i tre år alt, så hun blir nok veldig glad for at et familiemedlem nå endelig har bestemt seg for å flytte inn....
Jeg er ikke sikker på plasseringen ennå. Jeg skulle gjerne hatt en haug dekket av mose hvor hun da skal plasseres elegant på toppen (?)
Men det kommer litt an på om jeg klarer å lage en halvsirkelformet globe som så kan dekkes med mose. Må nok tenke litt på den... Kanskje jeg heller skal grave opp en litt stor trerot, snu den på hodet og plassere henne på en av "grenene"?
- Eller hva med å plassere en gruppe store rullestein og plassere henne på toppen av den største? - om jeg da klarer å få en gruppe store rullestein inn i skogen.....




Uansett vil hun forhåpentlig komme til å trives i min skog .... ?



















Ha en fortsatt fin kveld! 

Tilbakeblikk. Millenarios.

$
0
0
"Millenarios", eller Tusenårsoliven, som de kalles i Spania har alltid fascinert meg. Hva er vel flottere enn et gammelt oliventres fantastiske stammer med sine furer og ujevnheter?
Oliven har alltid vært populære trær i middehavshager. De er lette å beskjære, trenger nesten ikke vann eller stell, samt gir frukter som er uunværlige i ethvert spansk kjøkken. For hva ville vel middelhavsmat vært uten grønn, svart oliven, samt olivenolje?
Dessuten er jo disse trærne nær sagt udødelige og kan gå i arv i mangfoldige menneskers generasjoner.

Etter hvert som gårder legges ned i stor skala innen EU har utallige slike trær blitt hugget ned og brent. Helt til arkitekter og hagedesignere gjenoppdaget dem! Deres skulpturelle form, usedvanlig sterke overlevelsesevner i form av tørketålsomhet, samt at en enkelt kan kutte både røtter og grener kraftig tilbake gjorde dem ideelle til offentlige beplantinger. I dag er det vel ikke mange spanske rundkjøringer, parker eller offentlige hager med respekt for seg selv som ikke har et staselig oliventre som det selvfølgelige midtpunkt!

Fra å være "verdiløse" trær i utbyggeres øyne har de nå blitt ettertraktede objekter som selges for store summer! Ikke rart kanskje, med tanke på at de største trærne kan være mange hundre år gamle! Det er altså ikke noe en bare kan fremavle over kort tid på en planteskole.

Når vi bestemte oss for å gifte oss i Spania August i fjor ville vi markere det med et "minnetre". Hva var vel da et mer naturlig valg enn nettopp et oliventre? (Olea Europea).
Vi hadde riktignok ikke hverken råd eller plass til et skikkelig gammelt et, som på bildene ovenfor. Men til slutt endte vi opp med et vakkert tre på 72 år.

Det fikk hedersplassen i vårt nye bed ved oppkjørselen. Med det samme det var kommet på plass føltes det som om treet alltid skulle ha vokst akkurat der!
I mine øyne var det noe av det vakreste treet jeg noen gang har eid! :-)
Og det beste av alt. For all fremtid skal det stå der og minne om  et sommerbryllup i Spania en gang i August 2013.






















Ha en fortsatt fin dag! :-)

Vårlengsel!

$
0
0
Jeg har dessverre ikke skrevet så mange blogginlegg i det siste. Det er så mye annet som fyller dagene denne årstiden og det skjer jo ikke så mye i hagen nå til dags, så da blir det lett litt bloggtørke.  Det betyr ikke at jeg ikke er fokusert på hage og planter. Jeg driver faktisk og planlegger en mengde nye prosjekter som jeg håper å få gjort i kommende sesong! Men det er jo fortsatt bare på planleggings- og idéstadiet, så jeg får heller skrive om det ved en senere anledning. 


Utendørs er snøen nesten helt borte. Jeg kan ikke si jeg savner den, for i en by tar det jo ikke lang tid før den blir både møkkete og ufremkommelig. Brøytebiler gjør sitt beste for at gatene skal være fremkommelige, men det går jo til gjengjeld ut over privatbilister som leter etter en parkeringsplass blant snøfonnene..  ;-) Det føles nesten litt luksuriøst å gå på tørr asfalt igjen! Og med mildværet kommer en følelse av at våren er like om hjørnet...


Joda. Jeg vet jo at mye snø fortsatt kan komme, så jeg prøver å være fornuftig, men likevel klarer jeg ikke å styre meg lenger. Om våren ikke har kommet til hagene, så skal jeg i alle fall se blomstrende planter hjemme i stuen!
Så derfor faller jeg stadig for fristelsen og kjøper med meg hjem både potteplanter og buketter.
Et hus uten planter vil for meg mangle sin sjel. Hva er vel mer skulpturelt, fargeglad, innbydende og stemningsskapende enn en bukett blomster, en grønnplante eller en palme i et eller flere av stuens hjørner? ;-)

På Stuegulvet har jeg forresten satt et lite minidrvihus jeg kjøpte billig på IKEA for ikke så lenge siden. I det har jeg satt inn noen primula og en potterose som jeg vil prøve å ta vare på frem til våren. Da håper jeg å få plantet dem ut i woodland hagen. I alle fall primula plantene...







Nedenfor:
Stearinlys er også uunnværlig i stuen nå om vinteren. Jo flere, dess bedre, både inne og ute på balkongen.


Grønne planter på kjøkkenet er også en nødvendighet året rundt. Som oftest pleier vi å plassere et par potter med krydderplanter blant grønnplantene.


Nedenfor:
Disse ranunklene hadde jeg plantet i noen potter og plassert satt kjølig til vinteroppbevaring, men dessverre sto de tydeligvis ikke kjølig nok. Når jeg skulle se til dem var de alt begynt å spire for fullt. Jeg har derfor hentet dem frem og satt dem i potter på kjøkkenet.


Ha en fortsatt fin kveld! 

Sommerens planlagte prosjekter: Elvehagen.

$
0
0

Aldri en sommer i hagen uten prosjekter, eller hva?
Jeg sitter og planlegger hva jeg bør prioritere i hagen sesongen som ligger foran oss. Etter hvert har jeg bestemt meg for å fokusere på 3 prosjekter som ikke vil kreve for mye av min tid.


I dag skal jeg ta for meg det første, nemlig villnisset mellom plenen og woodland hagen vår, heretter kalt "Elvehagen".
I sommeren som gikk bygget vi en gangvei av impregnert tre gjennom dette området. I år vil jeg bygge et "veikryss" av samme materiale. Det ene skal gå ut til elven. og kanskje ende opp i et stupebrett, eller en liten "badebrygge". Den andre vil gå til et lite "hageskur" jeg håper å få laget, (men er usikker om jeg får gjort det i sommer.)
Hovedstien går rett frem til Woodland hagen. Der lurer jeg på å  lage en portal av grov tømmer for å markere overgangen inn til en annen del av hagen.  Selve "veikrysset har jeg tegnet inn med rødt i bildet ovenfor.
Vannet nede til høyre i bildet eksisterer ikke i dag, men jeg planlegger å bygge en ganske stor dam i det området. Der har jeg nemlig en fordypning i terrenget som egentlig vil være et flott utgangspunkt for en hagedam!? Det meste av "rekkverket" på bildet kommer forresten til å fjernes til sommeren.


Bildet til venstre er ikke mitt, men tatt fra nettet. Det er ment som en inspirasjonskilde for mitt ønskede drømmeskjul. Tanken er at det skal ha et så vindskjevt, slitt og falleferdig preg som på bildet. I dette ønsker jeg å oppbevare hagespader, vannekanner og lignende jeg kan komme til å bruke i skogen.
Denne delen av hagen har jeg forresten plantet ganske mange iris og prydgress. Jeg føler disse vil passe godt inn langs elvebredden, samt gi en fin overgang til woodland hagen.







Bak - og rundt det planlagte skjulet har jeg alt plantet en del busker av
ulike typer. Blant annet:


  • Larix Sibirca (Sibirlerk)
  • Hippophae Rhamnoides "Pollmix" (Hannplante av Tindved)
  • Hippophae Rhamnoides "Leikora" (Hunnplante av Tindved)
  • Miscanthus Sinensis "Malepartus" (Prydgress) 
  • Iris Bucharia (Lave iris med gule blomster. Planlagt plantet i en liten klynge).
  • Iris Hollandica "Sapphire Beauty" (Blå blomster)
  • Iris Hollandica "Sky Beauty" (Blå blomster)
  • Iris Germanica "Before the Storm" (Svarte blomster)
  • Iris Germanica "Celebration Song" (Pudderrosa blomster)
  • Iris Germanica "Cupids Arrow" (Lilla og pudderrosa blomster)
  • Iris Germanica "Gypsy Romance" (Lilla blomster)
  • Iris Ensata "Dramatic Moment" (Lilla blomster)
  • Iris Palida "Variegata" (Variegert bladverk. Blå blomster)
  • Iris Sibirica "Butter and Sugar" (kremgule blomster)
  • Iris Sibirica "Dance Ballerina Dance" (Pastell lilla blomster)
Ha en fortsatt fin helg! 

TV tips: Hagen i Hune

$
0
0

DR.DKs program:  HAGEN I HUNE



Nå som vårlengselen for alvor begynner å gjøre seg gjeldende rundt om i de tusen hager, så er det jo fantastisk å nyte hageprogrammer på Tv. Svt1 har jo en slik serie gående for tiden; "Trädgårdskampen", men for å være ærlig er den kanskje ikke helt i min smak. Jeg får realitykonseptet, utstemning og stressende "stoppeklokke oppdrag" ikke helt til å passe inn i min hageinteresse.
Derfor nyter jeg heller å finne kvalitetsprogrammer på nettet. Et slikt er Dansk Tvs klassiker; "Haven i Hune".
 10 programmer ligger tilgjengelig og dette er et program etter mitt hjerte. Serien er tilgjengelig for alle de nordiske landene.
For å se de ti programmene kan du klikke på bildet av hagen ovenfor.


God fornøyelse! :-D

Ha en fortsatt riktig fin kveld.





Første plantebestilling på vei!

$
0
0
For et par dager siden fikk jeg en litt uventet mail fra en leverandør jeg har benyttet flere ganger: Pottertons Nursery . Jeg har alltid vært veldig fornøyd med plantene derfra, så når jeg mottok vårens katalog i posten en gang ved juletider, så måtte jeg selvfølgelig inn og bestille noen godbiter. Det var jo fortsatt lenge til vår, så jeg glemte sant å si hele bestillingen frem til de kontaktet meg med beskjed om at plantene kommer til å bli sendt nå på Mandag! Heldigvis er jeg godt forberedt. I høst kjøpte jeg flere sekker jord til formålet. Jeg har nok mange hundre tomme potter også, så nå vet jeg hva jeg skal gjøre på neste helg....

Nedenfor: For første gang skal jeg forsøke meg på en orkide i hagen. En amerikansk variant som dessuten er ekstremt hardfør om den først trives.
Sorten heter Epipactis Giganthea og vokser vilt i store deler av Nord Amerika. Den blir mellom 30-45 cm høy, trives i sol til halvskygge forhold, kan dyrkes over hele Norden (Herdig til sone H8) og sies å vokse raskt i antall når den trives. Ideelle jordforhold er en blanding av sand, torvjord og perlite. Siden disse plantene raskt kan danne store tuer, bør du klargjøre et område på 1x1 meter som den kan bre seg på.


Nedenfor:
Jeg har selvfølgelig bestilt en del Woodland planter hos dem. Nedenfor ser du noen av sortene.

En del av disse har jeg noen av i skogen allerede, men jeg vil jo at ting skal etablere seg noenlunde raskt, så da kjøper jeg ofte flere planter av sorter jeg ser trives. Jeg prøver derfor å finne en balansegang mellom testing av nye sorter, samt å forøke antallet av enkelte jeg har testet ut vellykket. Da kjøper jeg flere av dem og planter dem ulike steder så de kan få etablere seg rundt om i Woodland hagen.


På bildet ovenfor er det følgende sorter jeg har bestilt:

Arisaema Concinuum:
Kobralilje blir rundt 40cm høy, får grønne, eller mørke, kobralignende blomster med lyse felter. Den blomstrer i Mai- Juni og får en klynge røde bær om høsten. Den foretrekker halvskygge, har et vakkert, grønt bladverk bestående av 10-12 blader i palmeform. Jeg er usikker på herdigheten, men de har ikke hatt noe problem med å overleve i hagen vår (H3/H4)

Disporopsis Pernyi: 
Denne planten vokser opprinnelig i Kina. Den får grønnhvite, liljekonvallignende klokker sen vår/tidlig sommer. I milde områder er den vintergrønn. Planten blir 30-45 cm og trives i sol/halvskygge. Den er hardfør til sone H3/H4 og sprer seg sakte ved at en jordrot strekker seg og får  flere stengler for hvert år.

Dodecatheon Pulchellum "Red Wings": 
På svensk kalles denne "Tolvgudablomma" Den får cerisefargete blomster i Mai Juni. Plantene trives i halv/helskygge og kan bli opp til 60cm høye. De er herdige til sone H4.

Mertensia Virginica: 
Svensk navn:    "Pärlemorsfjärva". Amerikansk:  Virginia Bluebells.
Jeg har forsøkt å så denne fra frø men spredte dem bare direkte på skogsbunnen, så jeg vet faktisk ikke om noen planter faktisk har etablert seg i skogen. Jeg bestilte derfor bare en plante nå.
Denne sorten får purpurfiolette, senere lyseblå klokker  mellom April- Juni. De trives i halvskygge til full skygge på skogsbunn og kan klare seg til sone H6.

Cornus Canadensis
Denne har jeg prøvd meg på før, uten særlig hell, men gir ikke opp. Cornus Canadensis er en krypende bunndekker som trives i halvskygge/ Skygge.
Den får hvite blomster med fire kronblader om våren og røde bær om høsten. Blomstrer i Juni. Den skal være herdig til sone H5, men som sagt, mine forrige planter gikk ut etter en hard vinter i fjor.

Dodecatheon Meadia "Alba"
Denne varianten får hvite blomster i Mai Juni. Plantene trives i halv/helskygge og kan bli opp til 60cm høye. De er herdige til sone H4.



Bildet ovenfor:

Maianthemum Dilatum: 
Kalles ofte for "vill liljekonvall" (Wild Lily of the valley") men i motsetning til denne er Maianthemum giftfri. Den får små, hvite blomster om våren (April), blir omtrent 20 cm høy og sprer seg i klynger ved hjelp av frø.
Både blader og bær er spiselige og i USA, som er opprinnelses- landet, pleide indianerbarn å spise fruktene rå mens de var grønne. I matlaging ble bærene plukket grønne og deretter lagt i vann til de var røde og myke.
Bladene ble også kokt og benyttet i matlaging.
Planten trives best i et skyggeleie med fuktig jordbunn. Den er herdig stort sett over hele Norge.

Tritonia Laxifolia: 
Er en plante i irisblomst familien. Den er IKKE hardfør i Norden, så om de er fine vil jeg måtte ta dem inn om vinteren. Den blir omtrent 40 cm høy, får 4-7 lanselignende blader og 6-12 oransje blomster på hver stilk. Den blomstrer vanligvis i August. Jeg kommer nok til å ha dem i Svenskehagen i sommer, men deretter flytter jeg dem nok over til hagen i Spania.

Sanguinaria Canadensis: 
Canadisk blodrot har jeg flere steder på eiendommen, men hittil har jeg bare lykkes med den fylte varianten. Jeg regner med det skyldes uflaks når det gjelder planting for de enkle sortene, så jeg prøver igjen.
Jeg har nemlig fått et tips om at Canadisk blodrot foretrekker å stå i terreng som skråner. Når jeg har undersøkt med egne erfaringer er det faktisk nettopp disse stedene hvor mine fylte blodrot trives!
Ellers blir plantene rundt 20-25 cm høye og får hvite, enkle blomster i April- Mai. Samtidig og litt etter kommer store eikeløvlignende bladverk. Plantene går i dvale under jorden på høsten.
De trives best i halvskygge- skyggefullt.

Uvularia Grandiflora Pallida
Denne planten har jeg skrevet om før og dette blir faktisk tredje gang jeg har bestilt små grupper av dem. Mest fordi jeg setter veldig stor pris på denne planten. De trives veldig godt i min skog. De tilhøre liljefamilien, kommer opprinnelig fra østlige deler av Nord- Amerika. Plantene får kremgule, hengende blomster i Mai. De blir rundt 40-50cm høy og er "klumpdannende", altså, de danner tette, fine tuer. De trives best i halvskygge til skygge og er herdige til sone H4.
Uvularia trives best i lett sur, til nøytral, humusrik jord.

Den siste planten er absolutt ikke en woodland plante, men jeg kunne likevel ikke styre unna. Jeg har nemlig mange ganger forsøkt å så denne fra frø, men hver gang har jeg mislykket!

Tropaeolum Speciosum, eller "ildblomkarse" som vi kaller den i Norge, er en klatreplante som har ord på seg å være litt lunefull. Den får mange ildrøde blomster i Juni og frem til frosten. Den spirer relativt sent på våren, men kan vokse opp til 3-4 meter på en sommersesong. Jeg kommer til å plante den lunt i drivhushagen og vil dekke den godt til om vinteren, så kanskje jeg lykkes å se den i blomst denne gang?
Om du har tips eller triks til hvordan jeg skal få planten å vokse og trives i innlandsklima, sone H3/H4 er jeg veldig interressert i å høre dem! :-D



Det var kanskje ikke det beste tidspunkt å motta planter på nå i Februar. Vanligvis sender ikke Pottertons ut før i midten av Mars.. Men samtidig gleder jeg meg til å potte dem alle om en uke! For en slik syssel gir jo unektelig vårfornemmelser, selv om det ser slik ut utenfor kontorvinduet mitt akkurat nå!


Ha en fortsatt fin dag! 

Et lite påskeprosjekt: Drivhusfontenen.

$
0
0


Nå er det jo bare to måneder til påske, så da vil jeg konsentrere meg å finne ut hvilke prosjekter jeg skal utføre i svenskehagen. Jeg har bestemt meg for å ikke har for store ambisjoner i år, men heller konsentrere meg om å ferdigstille prosjekter jeg startet på sommeren som var.
I drivhuset er jeg nesten helt ferdig, men mangler et halvferdigstilt prosjekt ved den ene kortveggen. Der har jeg jo ønsket meg å ha en vannfontene i en opphøyd dam hvor jeg planlegger å ha noen få vannplanter, rennende vann og UV lys for å forhindre algedannelse.
 
Jeg bygget jo et firkantet basseng i lecastein. Det ble kledd innvendig med glassfiberstøp før vinteren. Jeg har heldigvis mange ekstra fliser etter at jeg la gulv sommeren som var. Bildet nedenfor viser "bassengets" størrelse, men flisene er ikke representative. Jeg regner med at elvestein vil kle front og sider på samme måte som på "fliseteppene" jeg har på gulvet. Selve fontenefiguren kommer antagelig til å stå på en liten søyle i sement i samme stil som dem jeg har begynt å støpe opp i drivhushagens bakkant.  


Til høyre: I drivhushagen har jeg begynt å støpe søyler som etter hvert skal danne en pergola hvor vindruer og roser skal få slynge seg opp. For at de ulike delene skal være mulig å montere sammen har jeg støpt dem slik at de er hule. En eller to slike deler vil derfor kunne fungere veldig godt som sokkel for drivhusfontene figuren min. Da kan jeg jo dessuten skjule selve pumpen inne i søylen.

Jeg har planlagt å integrere LED lys nede i selve vannet slik at fontenen blir indirekte opplyst. Jeg har valgt vantette LED striper. Utfordringen er jo å få det hele til å passe sammen, så det blir jo spennende å se det ferdige resultatet, for jeg har faktisk ikke helt bestemt meg hvordan det hele skal se ut. Da vet jeg i alle fall hva jeg skal gjøre i deler av påskeuken når den endelig er her.
Har du planlagt noen påskeprosjekter i år?


Ha en fortsatt fin dag!

Skogsbeplanting i Februar.

$
0
0
Som avtalt mottok jeg første forsendelse med planter fra Potterton Nurseries denne helgen. Jeg hadde funnet frem en mengde tomme plantepotter, jord og hageredskaper for å fylle drivhuset med nyplantede potter. Utenfor var været ikke det helt ideelle for hagevær. Torsdag snødde det tett. Fredag sluddet det og Lørdagen regnet det stort sett uten stans. Likevel bestemte vi oss altså for å gjøre det nesten totale vanvidd. Vi pakket bort pottene og tok med oss løk og planteknoller bort i skogen. Det viste seg nemlig at bakken var totalt fri for tele, så selv om den var dekket med litt over en cm hvitt snølag, så var det jo ingenting i veien for å plante direkte i skogen? Som sagt så gjort. Samtlige skogsplanter kom i jorden på sine permanente tilholdssteder. 38 planter fikk vi satt ut i skogen på litt over en time. Gjett om vi var stolte!?
Jo, vi sådde litt i drivhuset også. På bildet over er det prydgress jeg prøver meg på.

Allerede dagen etter var snøen borte og skogen viste seg fra en mer vårlig side- om enn litt våt og pjuskete. Det er ikke vanskelig å finne tegn til vår på eiendommen nå for tiden. Over alt formelig "spretter plantene opp av jorden". Ikke minst har julerosene kommet godt i gang med knoppskytingen. Både de hvite og fargete variantene.

Primula spirer også over hele skogen nå, men ingen av dem har kommet i knopp ennå.
Enkelte steder er narcissene også begynte å stikke hodene opp over jorden. Ingen tvil om at vi har alle muligheter for å få en tidlig vår i år!?

Til høyre:
I bedene har jeg ikke fjernet høstløvet ennå. Jeg tror jo det fortsatt har en fin funksjon som et beskyttende "teppe" over sarte skogsbunnsplanter. Her er det primula som titter opp gjennom løvet.

Nedenfor:
Kanskje ikke så lett å se på bildet, men på denne plassen har jeg plantet en hosta i fjor. Nå spirer det rundt 20 spirer opp av jorden akkurat der. Kan dette være løkplanter eller er det virkelig en hosta som har klart å formere seg så mye på ett eneste år!?
Om det er løkplanter. Har dere i så fall noen tips om hva det kan være? Hver spire er omkring fingertykkelse. Bladene kjennes litt stive/tykke og har en litt rødlig farge blandet med grønt.

Hosta sorten jeg har her er en "H. Fortunei Albomarginata".


Ha en fortsatt riktig fin dag! 

Mysteriet er løst...

$
0
0

Forrige blogginlegg lurte jeg på hva som var i ferd med å spire der jeg har plantet en hosta Fortunei "Albomarginata". Jeg lurte jo fælt på om det virkelig kunne være denne planten som hadde spredd seg såpass mye etter bare et år i jorden. Det var det ikke. Et søk gjennom bildedatabasen fra fjorårets blomstring avslørte fort hva som vokste akkurat der på vårparten før hostaen hadde begynt å vise seg.
Svaret er: En Lungeurt av sorten Pulmonaria Angustifolia. Jeg har hatt mange ulike sorter lungeurt plantet rundt i skogen, men den iskalde vårvinteren i fjor drepte de fleste. Derfor ble jeg ekstra glad når jeg oppdaget at den ovenfor var uberørt av barfrost og store temperaturforskjeller. Den hadde overlevd vinteren med glans og hadde tilmed vokst godt i bredde siden året før.
Lungeurt er en rik planteslekt og kommer i en rekke bladformer, mønstre og blomsterfarger.
Navnet har de fra en tid da planter som lignet menneskelige organer ofte ble ansett å ha legende egenskaper nettopp for disse kroppsdelene. Bladverk og mønster på mange Pulmonaria kan minne om sykelige, menneskelige lunger og ble derfor brukt som medisin for behandling av sårdannelser på lungene.
Det latinske ordet "pulmo" betyr nettopp "lunge".

Lungeurt finnes viltvoksende i Europa og Asia.
Til tross for mine dårlige erfaringer vinteren 2013 er disse plantene egentlig kjent som veldig hardføre og sorten du ser ovenfor er herdig til sone H8. Den kan alstå trives over hele landet.
Plantene er ideelle i woodland hager siden de trives best i halv- til helskygge områder. De blomstrer tidlig på våren. Vanligvis i April- Mai på våre breddegrader. De blir fine bunndekkere og resten av sommeren har mange av dem også en stor prydverdi gjennom spennende bladverk, som sortene "Opal", "Sissinghurst White" og mange flere som har mønstret bladverk i grønt og hvitt.
(Bildet til venstre: Pulmonaria "Opal")
Du kan formere plantene ved frøsådd, samt ved deling. Grav opp og del rotklumpen hvert 3-5 år, enten like etter blomstring, eller på høsten.
Om planten blir angrepet av meldugg skal du beskjære den sterkt. Gi den vann og gjødsel. Planten vil sannsynligvis da hente seg opp igjen og komme med nytt bladverk senere på sommeren.

Ha en fortsatt fin dag!

Bildet nedenfor: 
Pulmonaria Angustifolia "Rubra" 





Tilbake til Smykkenes by

$
0
0
Nå er det bare noen uker til jeg drar avgårde til vår spanske hage. Som vanlig har jeg faktisk sådd noen planter og funnet noen spesielle sukkulenter jeg ønsker å ta med meg i kofferten. Hovedårsaken til at vi drar nedover denne gangen er likevel ikke hagen i åssiden. Vi antar det er på tide å pusse opp vårt lille hus i "Smykkenes by": eller Villajoyosa som det heter på Castellansk (Spanias offisielle språk.)På valenciansk, som er det vanligste språket i området heter byen "La Vila". 


Jeg har jo skrevet om La Vila Joiosa før, så om du har lyst å se litt mer av denne vakre byen anbefaler jeg deg å sjekke ut mine gamle blogginlegg om emnet:



Nok om La Vila. Jeg kan jo ikke nekte for at jeg gleder meg til å se igjen hagen min også, så nå for tiden sitter jeg og titter igjennom bilder fra sommeren som var. Kanskje du har lyst å se noen du også?
Bildet til venstre:
I gjesteromsvinduet slynger en pelargonia seg. Den har nok misforstått og tror den er klatreplante. Dette bildet er tatt i August 2013, men tidligere på sommeren er pelargoniaen dekket av klaser med blomster. Jeg har ingen interresse av å fjerne den fra vinduet, for det er jo litt hyggelig å våkne opp og se ut på blomstringen like utenfor vinduet?

Nedenfor:
Oleander er en busk jeg har veldig mange typer og farger av. De trives og blomstrer i sol som skygge, takler måneder uten vann eller stell og blomstrer dessuten det meste av året. Tenk om denne planten hadde klart seg året rundt i Nordiske hager også!?
Planten på bildet er en oppstammet variant jeg håper skal bli et tre etter hvert, men jeg har mange buskformete også- og bunndekkende varianter.


Nedenfor:
Denne planten vet jeg faktisk ikke navnet på, men den er også en oppstammet variant jeg har ved inngangsdøren min.


Nedenfor:
Sukkulenter kan jeg ikke få nok av på eiendommen. Dette er en middagsblomst variant som blomstrer stort sett hele sommeren. Akkurat disse er ettårige, men de selvsår seg og dessuten har jeg mange lignende flerårige varianter.




Ha en fortsatt riktig fin kveld!

TV Tips: Kongen av hageprogrammer: Alan Titchmarch.

$
0
0



En av mine absolutte favoritt programledere når det gjelder hage må være Alan Titchmarch. Jeg kan se hans programmer om og om igjen og stadig føle jeg lærer noe nytt. På en enkel og underholdende måte tar han for seg elementene som tilsammen gjør at vi alle har muligheter å lykkes i en hage.
Jeg vil derfor gjøre deg oppmerksom på en serie han spilte inn for noen år siden.
Alan Titchmarch´s Garden Secrets. I denne serien trekker han linjer tilbake til 17- 21 århundrets hager, fullspekker dette med enkle og praktiske tips som passer i våre moderne hager. På en enkel måte lærer vi hva som var suksessen bak ulike historiske hager og hvordan vi, med suksess kan hente elementer og forenkle og forskjønne våre egne hager. Han forklarer også hvordan ulike planter fant veien til våre vestlige hager, samt VELDIG mye mer.
Denne serien er et "må se" for alle som liker seriøse, underholdende og lærerike hageprogrammer!

Klikk på et av bildene ovenfor for å komme til hageprogrammene på Youtube. De vil avspilles i automatisk rekkefølge, så her har du timer med kvalitetstid foran deg!

Ha en fortsatt fin kveld! 


Årets første skikkelige vårhelg!

$
0
0
Denne helgen hadde jeg bestemt meg for å være hjemme i Oslo. Men Fredag fikk jeg vite at en plantebestilling hadde ankommet fra Tyskland, én måned før tiden! Jeg fikk derfor med meg en god kamerat og dro bort Lørdag morgen. Plantene jeg mottok fra "Eggert Baumschulen" var i en veldig fin skikk, så det var en fryd å plante dem rundt om på eiendommen!

Været var nydelig. 8 grader i skyggen på Lørdag. Hele 14 grader på Søndag! Dette inspirerte oss jo selvfølgelig til å tilbringe så mye tid i hagen som mulig. Vi fjernet løv og gammelt rask fra spaserveier, bed og alle andre steder.

Over alt popper løkvekster og stauder opp av jorden for tiden. Dette lover å bli det frodigste hageåret i svenskehagen så langt, for i skogen, drivhushagen og over alt på resten av eiendommen yrer det av grønne skudd nå. Jeg ante virkelig ikke jeg hadde plantet så mange løkvekster rundt omkring!


Blåveisblomstring er ikke så uvanlig i skråningen bak huset. Der vokser de nesten som ugress og har ofte blomstret i Mars tidligere år også. Men jeg tror det er første gang jeg har sett dem i blomst inne i skogen hvor forholdene er langt mer skyggefulle, selv nå om våren! Bladene er spist opp av rådyr for lenge siden, men de kommer nok tilbake ganske snart.


Primula er jo en vårblomstrende plante, men vanligvis kommer de først flere uker senere. De er ikke så store og frodige ennå, men så er vi jo bare kommet til 9 Mars!  Siden vil nok skogsbunnen se mengder av disse og andre varianter av disse. Forhåpentlig vil de da være langt mer lubne. Men det er da noe spesielt med årets første blomstring..!?
Nedenfor: De hvite julerosene: Helleborus "Niger" har blomstret i noen uker alt, men nå er også de fargete variantene fulle av knopper. Her er det en H. "Atrorubens" som er i ferd med å springe ut i blomst.


Nedenfor:
De fleste mahonia plantene mine er snauspiste av rådyr denne vinteren. De har også spist en mengde knopper på mine rhododendron, magnolia, syriner, japanske kirsebær og mange flere. I vinter pakket jeg nemlig ikke inn noen av plantene for å beskytte dem.


Skogen har etter hvert fått litt for mange planter til at jeg kan vinterbeskytte dem alle.


Til venstre. Noen av de nyeste plantene som jeg har vært mest redd for laget jeg små "tipier" av gamle kvister i håp om at blomsterknoppene ikke ble oppspist av rådyrene ennå en gang.
Om det virket vet jeg faktisk ikke. Jeg har selvfølgelig inspisert dem og desverre ser det ut til at de glupske storeterne har forsynt seg grovt, men jeg håper jo fortsatt at en og annen blomsterknopp kan få lov til å springe ut!?


Ha en fortsatt riktig fin kveld!


Et lite helgeprosjekt. Vi samler stein til steinbedet.

$
0
0

Jeg har vel nevnt at jeg, sommeren som var, begynte å lage et steinbed - i et område helt uten stein. Plantene trivdes godt og det ble etter hvert litt farger på det hele. Men steinbed var det jo overhodet ikke. Denne helgen bestemte vi oss for å gjøre noe med det. Vi merket oss at veivesenet hadde sprengt et stein i et område hvor de bygget ny vei. Steinmassene som var til overs hadde de dumpet i en skråning i nærheten. Jeg vet ikke om det er lov, men vi tok bilen og kjørte bort for å plukke med oss noe stein. Det er jo helt tydelig at de ikke har planer om å bruke steinmassene til noe selv... To turer senere hadde "steinbedet" vårt begynt å ta litt mer form. Vi har bare lagt steinen helt tilfeldig rundt om foreløpig.
Jeg vil se hvilke steinbedsplanter som har taklet vinteren. De skal jeg grave opp og ta vare på. Deretter skal jeg dekke haugen med fiberduk og stable stein. Deretter vil jeg lage en blanding av jord, sand og grus/skifergrus som jeg kommer til å fylle i alle sprekker og mellomrom. Så vil jeg plante alle steinbedsplantene tilbake i haugen. Men før den tid må jeg nok kjøre mange turer bort til veiprosjektet for å hente mer..!? - Med andre ord; Enda et prosjekt jeg har igangsatt, men ikke regner med å ferdigstille med det første...
Det ser faktisk veldig lovende ut med hensyn til hvilke steinbedsplanter som har taklet vinteren og jeg tror faktsik jeg kan dele flere planter opp i mindre biter ved omplanting, for de vokste så det knaket sin første sommer i fjor!


Noen "samlerhage" blir det nok ikke i steinbedet. Jeg har satset på planter som er velkjente, hardføre og som gir farge og karakter. Så får vi heller se om det sniker seg inn en og annen sjeldenhet om noen år når det hele har blitt ferdigbygget... Jeg ser at det kan bli et problem med ugress i slike steinbed, så jeg er spent på om fiberduk, sand og planting i sprekker kan være med å forhindre dette.

Har du erfaring med steinbed? Jeg er veldig åpen for tips! :-)

























Drivhusrengjørning

$
0
0
Siden helgen var fylt av både sol og varme, så kan jeg ikke nekte for at det klødde i fingrene etter å "åpne" drivhuset for sesongen. Nå er det jo ikke slik at jeg har mulighet for å fylle det med såplanter og stiklinger. Jeg har fortsatt ikke noe automatisk selvvanningssystem eller ekstra belysning og det er jeg jo helt avhengig av siden jeg ikke er i vår svenske hage så ofte før våren tar til for fullt.

Men vi fikk jo likevel gjort en hel del i drivhuset denne helgen. Vi ga det nemlig en grundig hovedrengjøring. Det vil si, vinduene inn- og utvendig, gulv, møbler og alt annet fikk seg en skikkelig omgang med vaskekluten.
I det milde vårværet virket det som en god ide å flytte ut en del planter. Det angrer jeg på nå, for neste uke er det jo meldt mye kjøligere temperaturer og jeg har ikke oppvarming i drivhuset...


På bildet ovenfor er det en daddelpalme, en Cycas Revoluta og en liten olivenbusk som er fraktet ut i drivhuset. 

Til høyre:
Det ene bedet jeg har permanent inne i drivhuset fikk en skikkelig opprydning. Tørt løv ble fjernet fra planter og jord og liljestilker ble fjernet slik at nye spirer kan få fritt spillerom. Det er ikke så lett å se på bildet, men klatreplantene er alt i knopp. Både Kiwi, vinranke og klematis har taklet vinteren fint, så jeg håper på en frodig sommer i dette bedet.
Foruten plantene jeg alt har vist har jeg bare en krukke med en ildblomkarse og en krukke med prydgress frø.
Ikke mange planter i et drivhus med andre ord, men når våren har kommet for fullt håper jeg å hente ut resten av plantene som har statt til vinteroppbevaring innendørs. Så får vi bare håpe at palmene jeg har i drivhuset nå ikke dør til neste gang jeg avlegger svenskehagen et besøk.
Ha en fortsatt fin kveld.



Jeg fjernet rekkverket!

$
0
0
Jeg kunne ikke la være. Stolpene til rekkverket på "bryggen" mellom plenen og Woodland området ble endelig fjernet! Jeg var jo i tvil om jeg skulle beholde det og lage en "bro", men jo mer jeg tenkte og grunnet, jo sikrere ble jeg. Heller brygge enn bro! Nå ser det slik ut. Bryggen ser vel mer ut som en gangvei foreløpig, men når dammen jeg planlegger å bygge en gang vil


Jeg har planer om å bygge dammen i etasjer, slik at den øverste renner ned i den nederste. I år håper jeg å bygge den nederste delen av dammen.


Den blå delen på bildet utgjør den dammen jeg planlegger å bygge i år. Gresset til venstre "bak" dammen vil forhåpentlig utgjøre den øvre delen av dammen. Jeg vil mure opp et basseng som vil utgjøre den øvre delen av dammen og så ønsker jeg vannet skal renne over i den delen jeg snart ønsker å bygge.
Den øvre delen vil ikke bli bygget i år. Drivhuset jeg har tegnet inn ganske så amatørmessig på bildet håper jeg å bygge opp på ruinene av et gammelt bygg. Grunnmuren ligger der fortsatt. Jeg ønsker å bygge drivhuset oppå denne. Den er ikke svart som på bildet ovenfor, men laget av store naturstein. Den var bare ikke synlig på bildet siden den nå er dekket av vissent gress og kvister.


Bildet ovenfor:
Slik ser "bryggen" ut fra plenen. Om du ser nederst på dette bildet ser du rester av stein tilsvarende dem jeg ønsker å bygge drivhuset på. Du ser hjørnet av ruinen til høyre på dette bildet.
Drivhuset er planlagt bygget av restene etter et større drivhus jeg hadde plassert der mitt nåværende drivhus befinner seg.
Her ser dere forresten bryggen etter at jeg har fjernet de fleste stolpene som var planlagt brukt som rekkverk. De to siste stolpene skal også fjernes. Hva synes dere. Ble det for åpent uten rekkverk?

Ha en fortsatt riktig fin kveld.

En liten tur til Hamar.. Premiere.

$
0
0

I dag drar jeg på en snarvisitt til Hamar i forbindelse med premieren på forestillingen "Det året det var så bratt" Det er bygget på vår folkekjære artist, Øystein Sundes kjente musikk og persongalleri - og tro meg, dette blir bra! Sangerne/skuespillern og bandet gjør virkelig ære på Sunde!
Jeg var nemlig der i helgen som var også. Da var det åpning av Hamar kulturhus. Det var stor festivitas med kongelige og kjendiser invitert slik det pleier være ved slike åpninger, så la meg benytte anledningen å gratulere Hamar by med et riktig stort, flott og moderne bygg- og ikke minst den fine parken de anlegger rundt dette. Det kommer til å bli et syn med alle kirsebærtrærne i blomst neste vår.

Min mann har regissert forestillingen, så jeg fikk med meg en prøveforestilling av stykket da og tro meg. Jeg gleder meg til et gjensyn i kveld! For dere som bor i området vil jeg varmt anbefale denne forestillingen! :-)

Ha en fortsatt fin dag.

Bildet av Hamars nye kulturhus har jeg lånt fra Hamar kommunes hjemmeside.

Viewing all 276 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>