Quantcast
Channel: Vår svenske sommerhage
Viewing all 276 articles
Browse latest View live

Den grønne tid 2.

$
0
0

Som jeg viste i mitt forrige blogginlegg er min hage fortsatt stort sett grønn på denne tiden av sommeren. Men det betyr ikke  at absolutt ingenting blomstrer, så derfor tenkte jeg å vise dere litt av de plantene som fylte hagen med litt farge helgen som var. Jeg vet mange hageglade ikke er så begeistret for gult. Jeg må ærlig inrømme at jeg faktisk kan ha sans for gammeldagse narcisser i full blomst. Spesielt om de vokser i ellers grønne omgivelser, som deler av skogen min.

Nedenfor:
Jeg er veldig glad i bunndekkende planter og skulle gjerne hatt mange flere som trives på en skogsbunn. Denne vinteren gikk desverre hardt ut over mange av mine bunndekkere, spesielt mine brunnera sorter. Jeg gir imidlertid ikke opp og setter pris på dem som fortsatt lever- og kommer nok til å prøve meg et par ganger til på dem som ikke klarte det i år.


Sommeren 2010 kjøpte jeg et eksemplar av Fritillaria Camchatcensis. Jeg trodde den ikke overlevde når jeg ikke så den igjen våren etter, men i år gjenfant jeg den plutselig. Ikke nok med det, men mange små "barn" omga den. Kanskje de vil danne en fin klynge med blomster om et par år?

Nedenfor:
Noen ganger kjøper jeg frø av planter jeg tror vil takle et liv i skogen. Jeg har ikke plass hjemme til å så dem i potter og dyrke dem frem, så i stedet drysser jeg frøene ut over ulike steder i skogen. Jeg er ganske sikkert på at en god del av akeleiene som nå er i ferd med å blomstre for første gang faktisk har grodd frem fra slike frø..
Problemet er at jeg ikke  registrerer type, lokasjon, farge eller noe annet når jeg sår slike frø. Jeg lar det heller bli en overraskelse om plantene kanskje plutselig dukker opp.


Denne akeleien har jeg derimot mange steder rundt om på eiendommen. Den er en Aquilegia Vulgaris "Blue Barlow". Jeg har en forkjærlighet for nettopp akeleier. De sår seg kledelig rundt om på steder jeg ikke nødvendigvis hadde planlagt dem. De danner tette, fine planter og kommer i de fleste former og farger. Dessuten føler jeg plantene fint passer inn mellom den naturlige floraen i en Woodland hage.

Dagens siste bilde er også vårens store overraskelse.

Jeg kjøpte et par eksemplarer av Koreansk Dvergsyrin på høstsalget i fjor. De ble plantet ved elvebredden i skogen. I vinter skulle jeg hugge ned noen trær for å bringe mer lys inn i woodland hagen. Selvfølgelig falt ett av disse trærne rett ned på min lille syrin og brakk det i to!
Skuffet og frustrert stakk jeg stilken tilbake i bakken- overbevist om at planten nå var borte for alltid. -Men kanskje ville det spire noen nye skudd opp fra roten- som desverre ikke ville være samme plante siden min Syringa Meyeri Palibin var podet. Den avbrukne kvisten skulle vise meg hvor planten befant seg.
Det kom ikke spirer opp av roten MEN stilken jeg hadde stukket i jorden er nå så grønn og fin at en skulle tro det aldri hadde vært brukket! :-D
Noen ganger har man hellet med seg.




Ha en fortsatt riktig fin dag! 


Turist i egen by: Tjuvholmen!

$
0
0

Det er ikke ofte jeg tar meg tid til å være turist i egen by, men denne sommeren har jeg bestemt meg for å være litt flinkere til nettopp det. Så i dag dro vi ned til Tjuvholmen for å se den nye bydelen som har oppstått like ved Aker Brygge. La meg si det først som sist. Tjuvholmen er en arkitektonisk perle med egen strand, brygger, kanaler og vakre broer som binder det hele sammen.

Beplantingen her er mange steder et oppkomme til god inspirasjon!

Bruken av sommer- blomster, stauder prydgress, trær og stein er skikkelig vakkert!
Fargevalget i de fleste krukker og bed går stort sett i lillatoner, iblandet blått og mintgrønt. Vakkert!


Nedenfor:
Jeg mener denne planten er Lysimachia Nummularia Aurea i store mengder? I så fall vil den snart blomstre i store mengder gult, men det mintfargete bladverket er jo heller ikke å forakte...!?


Store, firkantede krukker i grå fiberbetong henter igjen temaet fra bedene rundt omkring. Det samme gjør bruken av lillablå hortensia og eføy.


Integrerte sittebenker i tre er et gjennomført element som myker opp gatenes gjentatte bruk av granitt, stål og semenent. Prydgresset Festuca Glauca er, med stort hell brukt gjentatte steder og krukker og bed et litt mer uformelt preg samtidig som de passer utmerket inn i fargevalget forøvrig.


VANN er ellers et gjennomgående element i hele denne bydelen. Ikke så rart kanskje siden den er omgitt av fjord, broer og kanaler. Gjennom hele Tjuvholmen renner en kontinuerlig "bekk" i gatene med små springvann som tilsynelatende spruter opp av gaten enkelte steder.

Om en følger bekken vil du til slutt se at den renner ut i kanalen som skiller Tjuvholmen fra Aker Brygge.

Nedenfor:
Oppfinnsomme vannelementer er fint fordelt. Noen blir stående som fine blikkfang på åpne plasser. Andre danner kunstferdige fossefall som styrter ut i Oslofjorden.

Om du har planer å besøke Oslo, så anbefaler jeg deg å avlegge Tjuvholmen et besøk. Er det sol og varmt i været har du rikelig med mulighet å finne deg en behagelig gressplen, eller flytebrygge å sole deg på. Eller du kan vandre rundt, spise på en god restaurant eller ta deg en forfriskning på en av de mange elegante barene. Men vær observant på at Tjuvholmens spise- og drikkesteder er i øvre prissjikt! Og skulle du ønske å kjøpe deg en leilighet, så ligger prisene på mellom 10 og 50 millioner kroner!






Ha en fortsatt riktig fin kveld! 





Tilstandsrapport fra Sommerhagen...

$
0
0
Er det ikke utrolig å tenke på at vi allerede ferier midtsommer denne helgen? Jeg tror ikke helt det har gått opp for meg at våren er helt over en gang. Joda, vi har hatt rikelig med sol og varme de siste månedene. Men veldig mange av plantene som pleier å stå i fullt flor i Mai måned har faktisk ennå ikke helt kommet skikkelig i gang. Andre ting er helt i rute. 

Nå er det ikke uvanlig at jeg klager over mangelfull blomstring på denne tiden av sommeren, så jeg skal ikke gjenta meg i år, men heller vise dere noen bilder av midtsommer- blomstringen denne helgen. 

Til høyre er det gressløk som står i full blomst. De er jo faktisk riktig så vakre i klynger rundt om i bed hvor en ønsker lilla blomster. Når de er feridgblomstret kan du jo bare kutte dem ned og håpe på ny blomstring om noen uker!? 

Nedenfor: Sommerblomster er et uunværlig innslag i potter og kar på vår svenske eiendom. De skaper "instant" farge i en ellers grønn hage. 


Bare grønt er det likevel langtfra denne sommeren. 
Veldig mange av bedene er nemlig i full gang nå. Valmuser, akeleier, iris, roser og mye mer skaper rikelig med spenning og farge. Jeg er ikke sikker på hva de blå blomstene foran på bildet heter. 
Jeg vil være takknemlig om du har noen tips!
Ellers er de oransje blomstene fra Papaver Orientale. De blå og hvite blomstene i bakgrunnen er fra Aquilegia Flabellata Nana.

Nedenfor:
Flere akeleier. Denne gang er det Aquilegia "Pink Barlow" som fortsatt holder koken. 



Nedenfor:
Noen ganger kan et insekt nesten være like vakker som en blomst!? Denne lille krabaten har jeg aldri sett før, men ser ham gjerne igjen! 






Ha en fortsatt riktig fin kveld! 






En Midtsommers skogstur

$
0
0

Her kommer en liten oppdatering om hvordan det så ut i skogen midtsommersdagen. Jeg liker å gå slike turer både tidlig og sent. Da ser jeg ofte woodland hagen med litt andre øyne. jeg prøver å forestille meg hvordan jeg bør endre på beplantinger, fylle ut med en bladform, farge og/eller form. Når solen skinner og hagen ligger badet i lys er det blomstringen som får mest fokus og da inbiller jeg meg at det er vanskeligere å se helheten i et bed.

Jeg må inrømme at det uansett kan være litt vanskelig å få et klart intrykk av hva jeg bør gjøre. Til det får jeg for lite tid i hagen. De siste fem ukene har jeg bare fått oppsøkt eiendommen 2 ganger og da bare i et par dager totalt. Ugresset i skogen venter derimot ikke på å trenge seg frem mellom kultiverte planter, skogsstier, busker og trær.

Desverre glemte jeg å lade mitt fotoapparat før jeg dro til Sverige denne gangen- og laderen hadde jeg lagt igjen hjemme, så derfor er alle bildene fra disse dagene tatt med mobilkameraet mitt.

Nedenfor:
Ennå har jeg ikke rukket å dekke alle skogsveiene med bark, men kanskje i løpet av sommeren...?


Jeg har kanskje veldig mange små figurer i hagen etter hvert, men så lenge mine planter fortsatt stort sett er små og relativt nyplantede føler jeg behov for å ha blikkfang av en eller annen type.
Etter hvert som mine bed vokser seg mer til kommer disse figurene nok til å forsvinne inn i "helheten" og vil ikke være fullt så enkle å få øye på.

I morgen venter jeg på å motta en forsendelse med følgende sorter Hosta jeg planlegger å plante ut i skogen:
  • Hosta "Fire and ice"
  • Hosta "August Moon"
  • H. "Christmas Candy"
  • H. "Border Street"
  • H. "Karin"
H. Sugar and Spice"
tre stykker av hver plante. Tidligere i sommer har jeg også kjøpt følgende planter, som også ble plassert i skogen:


  • Hosta "Undulata"
  • H. "Canadian Blue"
  • H. "Red October"
  • H. "Little Red Rooster"
  • H. "Color Festival"
Jeg gleder meg til å se hvordan disse sortene vil trives i skogen! 

Mer bilder i et senere innlegg.
Ha en fortsatt fin kveld! 



En tur i drivhushagen

$
0
0

I dag tenkte jeg å vise dere noen bilder fra drivhushagen slik den så ut denne helgen. Det er ikke så mye blomstring der for tiden, men de fleste plantene er proppfulle av knopper, så jeg regnere med en frodig ferie i år.

Til våren trodde jeg jo at de fleste rosene ikke hadde taklet den strenge vårvinteren. Der tok jeg feil. Faktisk hadde veldig mange klart seg mer eller mindre fint. De har bare våknet senere i år.

I min iver etter å fikse på det som var skadet i hagen bestilte jeg inn en mengde nye roser.
Resultatet ble at jeg plutselig hadde mer roser enn drivhushagen kunne romme. Løsningen?
Jeg har bestemt meg for utvide den!

Det er forresten veldig gledelig å se hvor mye som kommer tilbake i år. Store mengder liljer titter opp over store deler av hagen. Selv dem som plutselig visnet og døde før blomstring i fjor.
Her og der har bregner og lupiner blandet seg med mine nyplantede roser og andre prydvekster. Jeg gjør ingenting for å fjerne disse, for det binder denne delen av hagen sammen med resten av eiendommen.
Stålsylinderen i forgrunnen av bildet er en "sneglefelle jeg skal grave ned i bedet. Disse har jeg plassert over hele hagen. Jeg fyller dem med øl og får dermed et lite intrykk av hvor mange snegler jeg har i hagen. Det er heldigvis ikke mange! Iberiaskogssneglene har jeg ikke sett en eneste av i år, men jeg har en liten mengde av dem med hus på ryggen ;-)


Nedenfor: Salix Lanata har vært et velkomment nytt innslag i hagen i år. De danner krypende busker med sølvfargete blader og passer perfekt blant mine bunndekkerroser.


Bildet til høyre:
Rosemandeltreet overlevde vinteren med glans og hadde blomstret frodig med rosa blomster. Men jeg var desverre ikke i Sverige i den perioden.
Busken til venstre for treet er en rockii trepeon. Den har vokst noe voldsomt i år, men kom bare med en eneste hvit blomst i motsetning til fjorårets flor.
Jeg vurderer å stamme trepeonen opp så den etter hvert vil se ut som et lite tre, for nå skaper den et litt rotete intrykk.
Håpet er at rosemandeltreet kun skal være omgitt av bunndekkende roser og andre krypende vekster.

Jeg skulle jo gjerne sett mye mer blomstring nå - også i denne delen av hagen, så har du et forslag til stauder som har høysesong på denne tiden? - Helst i rosa, cerise, blått eller hvitt?



Desverre er også dagens bilder tatt med mobiltelefonen, så jeg beklager kvaliteten.


Sommerstemning

$
0
0
Så var ferietiden her, med sol, varme, late dager, utflukter og litt hagearbeid.

I år har jeg bestemt meg for at det stort sett skal begrense seg til luking i ulike bed, kanskje mure litt her og snekre litt der. Men stort sett skal denne sommeren være preget av hvile. Turen til vår spanske hage litt senere på sommeren kommer nemlig til å være såpass begivenhetsrik at vårt fokus i stor grad ligger på det for tiden.
Vi skal nemlig gifte oss der nede. Etter 20 års samboerskap. Ingen skal snakke om en forhastet forlovelse her i gården..!

Siden familie og venner må reise såpass langt for å overvære den store begivenheten har vi invitert dem til en hel uke med oss der nede.
Mye står på programmet og mye må organiseres, så derfor nyter vi for tiden dagene her på hytta.
Heldigvis er alle bed stort sett ugressfrie. Blomstene bugner frodig og været er vakkert. Kan en be om mer?

Her kommer en liten billed- stemningsrapport!



PS: Måken på noen av bildene er ikke kunstig. Han har fulgt oss i alle år her på hytta og er nå blitt så husvarm at han trives aller best i nærheten av oss når vi oppholder oss utendørs. Vi mater ham og familien og trives i grunnen godt i hans selskap også! :-)



Ha en fortsatt riktig fin sommerdag! 


Hagevandring: Drivhustrappen.

$
0
0
Det har ikke vært mye aktivitet på bloggfronten fra min side denne sommeren. Det betyr ikke at jeg har unngått hagearbeid, men dagene har stort sett gått med til hyggelig selskapelighet med venner og kjente, turer rundt i distriktet, samt litt jobbing i drivhuset og drivhushagen. Det skal jeg vise dere etter hvert, men tenkte jeg skulle vise dere litt bilder fra blomstringen rundt om på eiendommen de neste innleggene.

Denne gangen blir det drivhustrappen jeg kommer til å fokusere på. Været har vært usedvanlig varmt og tørt hele ferien, så plantene kappes om å blomstre mest for tiden. Det går til gjengjeld store mengder vann for å vanne busker og trær i hetebølgen vi inne i!
Jeg vet ikke om alle plantene på drivhustrappen passer like godt inn der, men de fungerer for meg. Jeg har bestemt meg for å følge den spanske trenden. Liker de en plante plasseres den i gruppe med andre enten den passer i form, farge og høyde eller ikke...

Nedenfor:
Peonvalmuer har jeg riktignok ikke plantet bevisst i krukkene på drivhustrappen, men de blomstrer over alt på eiendommen for tiden. Jeg lar dem blomstre og fjerner ikke frøstanden. Hos meg skal de få lov å dukke opp der de måtte ønske- også til neste år. Da blir det kanskje enda mer spennende, for i år fikk jeg jo noen flotte, dyprøde peonvalmuer fra Anne Karin i "Et nytt landsbyliv". Kanskje har de krysset seg med mine egne og dukker opp med nye fargekombinasjoner?


Mine lave dahlia har forresten også begynt å blomstre på drivhustrappen. Jeg har flere typer i hvitt og ulike varianter av rosa. Både kaktusdahlia og de mer vanlige. - Og for én gangs skyld passer de også i høyde med de øvrige plantene på drivhustrappen!



Pelargonia har jeg mange av i år. De er riktignok ikke så sjeldne eller spesielle. Faktisk har jeg kjøpt de fleste på nærbutikken, men siden de fint overlever vinteren i en mørk kjeller tar jeg dem frem om våren og lar dem vokse seg store og frodige på drivhustrappen.


Nedenfor:
Roser har jeg også mange av på drivhustrappen. Som du kanskje ser har jeg flere potter hvor navnelappen fortsatt er tilstede. Dette skyldes nok mest latskap, men også fordi jeg planlegger å plante en del av rosene ut i hagen etter blomstring. Da er det jo fint å være sikker på høyde, farge og lignende. Derfor velger jeg å overse disse navnelappene så lenge..


Jeg kjøpte veldig mange roser fra Hageglede denne sommeren. De fleste plantet jeg i hagen etter hvert som jeg mottok dem. En god del står desverre fortsatt på vent i krukker et sted i drivhushagen eller som her, på trappen. Forhåpentlig får jeg plantet dem permanent før det blir for sent...


Ha en fortsatt riktig fin sommer!
Neste blogginlegg skal jeg ta for meg en annen del av hagen.

Ha en fin kveld så lenge! 



Hageprosjekt: "Bro" uten vann...

$
0
0
I Januar måned nevnte jeg her på bloggen at jeg ønsket å bygge en gangbrygge langs elven mellom plenen og skogsområdet. (Innlegget kan du se her)

Planene og tegninger hadde vi jo allerede, så denne sommeren bestemte vi oss for å sette i gang med dette prosjektet.
Jeg fikk god hjelp av en kamerat, så jobben gikk hurtig unna. Vi fundamenterte det hele med rundt 50 påler som ble grundig festet i grunnen, men i motsetning til tegningen bestemte vi oss for at en del av disse pålene skulle danne rekkverk så gangveien skulle bli litt mer lik en bro samtidig som det også er tryggere siden vi planlegger å anlegge en hagedam som vil gå under selve trekonstruksjonen på en side.

Bildet nedenfor:
Gangveien begynner å ta form.


Nedenfor:
Den siden som vender bort fra elven (Den mest skyggelagte delen av dette bildet) består for tiden av en bygningsruin med natursteinsfundament. Ellers er terrenget senket i denne delen av hagen. I dag består området av et villniss med bringebærbusker, høyt gress og krattskog, så den enkleste løsningen er å anlegge dam på dette området. Gangveien vil da se ut som en brygge som henger ut over denne dammen.
På bildets høyre side har jeg så vidt begynt å anlegge et bed. Jeg la et dekke med aviser her før jeg begynte å plante, men må nok gå grundigere til verks etter hvert.


Nedenfor:
I bedet langs elven har jeg hittil stort sett plantet liatris, prydgress, allium, noen busker, hosta og en mengde hvite liljer som ennå ikke har kommet i blomst.


Nedenfor:
Langs elvebredden har jeg også plantet en del hvite lupiner kjøpt fra Peter Nyssen Nurseries i vinteren 2012/13. Det er selvfølgelig morsomt å se at de blomstrer allerede i år.

Joda, jeg er klar over at lupiner er svartelistet i Norge, men jeg har dem allerede som villplanter flere steder på eiendommen. På de 6 årene vi har hatt vår svenske hage har de overhodet ikke vist agressive tendenser. Om en ser på frøene til lupiner er de jo ikke akkurat designet for å fly langt avsted, så jeg må ærlig inrømme jeg er veldig skeptisk til disse plantenes spredningsfare... Det er derimot fint at Statens Vegvesen har sluttet å overså veikantene med slike- og andre frø i norsk natur, for der kan de nok fortrenge stedegne planter.

Som sagt er bedet langs elven - og gangveien helt i startfasen. Et lag med aviser dekket av bark har vært en god hjelp, men ennå popper der ugress opp stort sett over alt, så et fremtidig prosjekt vil være å legge et nytt- og tykkere lag med aviser som deretter blir dekket av sand. Jeg tror dette vil være med å forsterke "strand/bryggefølelsen" jeg ønsker bedet skal være preget av.

Nedenfor:
Selv om jeg ønsker å luke bort mye av den ekisterende floraen langs "elvebedet", så kommer jeg også til å beholde mye. Geitrams skal for eksempel fortsatt få vokse fritt.



Nedenfor:
Tuer av gresset som befinner seg der nå for tiden skal også få lov til å få vokse i små, tette grupper, men for å hindre spredning vil jeg legge ekstra tykke lag med aviser rundt disse tuene og deretter dekke til med strandsand.
De viltvoksende gresstypene danner nemlig flotte, nesten rødlige aks som svaier vakkert i vinden på denne tiden av sommeren.

Til venstre:
Denne tuen med gress fikk jeg av Vibeke i "4 i Kiellandsgata" sommeren i fjor. Det har variegert bladverk og har allerede rukket å danne en stor og frodig klynge som jeg ganske sikkert kommer til å dele opp i flere grupper jeg ønsker å plante langs elven! For at det ikke skal spre seg uhemmet har jeg plantet det i en murerbøtte jeg gravde fjernet bunnen på før jeg gravde det hele ned slik at den ikke er synlig i bedet. Hittil har gresset holdt seg pent i bøtten! :-)
Mange takk for gresset Vibeke!

Nedenfor:
Helt inntil "bryggekanten" har jeg plantet lavtvoksende planter som krypende rhododendron, hosta, hvite dagliljer og klynger med gult gress: "Millium Effusum Aureum".
Dette gresset får gulaktige blader/strå som ikke blir mer enn 30-40cm høye. Veksten betegnes som medium og plantene klarer seg fint opp til sone H4. De trives godt i normal jord eller sandjord, så sanddekke høres ut til å kunne fungere fint...?



Hva mener dere? Skal jeg holde meg til bark, eller gå over til strandsand oppå avisdekket i dette bedet?


Ha en fortsatt riktig fin dag! 



Hageprosjekt: Nytt drivhusgulv!

$
0
0

Dere som har fulgt med bloggen min en periode husker kanskje jeg testet ut fliselegging i drivhuset høsten 2012. Den gangen fikk jeg ikke tid til å fliselegge, så det var noe av det første vi satte i gang med denne sommeren. Fliselegging er jo ingen tung jobb, men føles nesten som å legge et puslespill: Et riktig STORT puslespill oppdaget jeg etter hvert, for først må hver eneste flis legges. Deretter må ting skjæres og pusses på for å få det hele til å passe sammen. Så lager en mørtel og setter i gang. For å gjøre det hele enda litt mer komplisert hadde jeg valgt å sette sammen fliser med ulik tykkelse. Altså måtte jeg være ekstra nøye med limtykkelsen for å få samme overflatehøyde på alle flisene..


I tildligere blogginlegg har jeg skrevet om hvordan det ofte blir benyttet ulike typer fliser i kombinasjon på spanske terrasser og uteplasser. Jeg ville hente inspirasjon fra nettopp dette og bestemte meg derfor å gjøre det samme.
Jeg valgte å lage 2 stk "tepper" av steinmosaikk for å bryte opp i det svarte flisegulvet jeg ellers ville fått.

Jeg ble faktisk veldig fornøyd med det ferdige resultatet!
Det er nemlig en stor fordel å ikke være redd for flekker på "teppene" om det skulle komme vann fra krukker som har fått litt for mye å drikke
;-)
Vi valgte antrasittsvart fugemasse av nettopp den grunnen. Jeg var redd for at hvit fugemasse fort ville blitt misfarget. Svart derimot, er det ikke så lett å se misfarging på.


Jeg fikk dessuten også skiftet ut lampen i drivhustaket, og hengt opp en vifte. Begge i krom så ikke alt i drivhuset er svart...

Drivhusfontenen rakk jeg imidlertid ikke å ferdigstille. Men jeg har lagt glassfiber på innsiden av lecasteinskaret den skal stå i. Det kommer siden til å bli fliselagt med samme mosaikksteiner som på gulvet og først når det er ferdig fuget vil jeg kunne ha vann i det. Kanskje til neste sommer?







Ha en fortsatt riktig fin dag! 

Hageprosjekt: Nytt drivhusgjerde

$
0
0
Kanskje rart at jeg bygger nytt gjerde rundt drivhushagen siden det opprinnelige bare var to år gammelt? Men faktum er at det aldri helt ble ferdigbygget. Jeg ombestemte meg nemlig midt i byggeprosessen. Selve drivhuset er jo plassert på restene etter et stort hovedhus som en gang befant seg på eiendommen. Trappen inn i drivhuset var den originale inn til huset som nå forlengst er borte. Drivhushagen derimot, ble bygget på en del av hovedhusets opprinnelige plassering, så vi bestemte oss raskt for at siden vi valgte å bevare trappen og de restene av grunnmuren som stakk opp av bakken, så var det eneste riktige å sette opp et gjerde som markerte det opprinnelige husets ytterkanter. Det "gamle" gjerdet ble derfor fjernet og et nytt satt opp på restene av den gamle grunnmuren.


Bonusen er jo at jeg plutselig har fått en enda større del av eiendommen som nå kommer til å bli rosehage! 
Den delen av rosehagen som vender mot bolighuset vårt fikk et stakittgjerde som vi malte svart så det skulle stå i stil med drivhuset. Etter hvert kommer vi til å plante roser langs dette gjerdet så det virker mer "integrert" i resten av eiendommen. Også innenfor gjerdet kommer der til å bli plantet en mengde klatre- og buskroser, så om noen år vil forhåpentlig innhegningen virke mye mer naturlig.

Foreløpig troner nellikrosen "Grootendorst" alene på utsiden av gjerdet, men etter hvert skal den få selskap av mange flere av samme sorten.

Langs hele innsiden av gjerdet plantet jeg flere eksemplarer av "Louise Odier" og "Romanze". 
Etter hvert håper jeg å legge "stier" av brostein som vil lede frem til drivhustrappen og området bak drivhuset, men det får jeg nok ikke tid til i år.

Jeg kommer dessuten til å lage samme stakittgjerder flere steder i samme område av eiendommen- mest for å binde det hele sammen. Men det kan jeg skrive om i et senere innlegg.


Ellers blomstrer veldig mange roser i drivhushagen i år.
Her kommer et lite utvalg av det som blomstret helgen for snart en uke siden: 

Nedenfor:
Pink Grootendorst. (foredler: De Goey i Nederland 1923). Jeg har denne og den dypere ceriserosa varianten (Grootendorst). I Norge kalles den ofte for nellikrose. Den får små, fylte blomster i klaser og blomstrer i Juni- Juli, kan bli opp til 180cm høy og 150cm bred og er ekstra hardfør. Takler sone H7/H8 i Norge.
Den har ikke duft. 


Til høyre: Rosen "Romanze" også kalt "Romance" og Tanexamor". Denn er en fin buskrose som ikke blir høyere enn rundt 90- 120cm. Hos meg begynner den å blomstre i slutten av Juni og gjenblomstrer stort sett gjennom hele sommeren. Den har en lett duft og fylte, ceriserosa blomster. Sone H4.

Nedenfor:
En annen skjønnhet i drivhushagen er Rosa "Mundi". Den er en vakker, halvfylt variant med tofargete blomster i rosa og cerise.
Den blomstrer i Juni- juli, men gjenblomstrer også gjennom ettersommeren høsten.
Denne rosen dufter sterkt av liljekonvall og citrus og trives både i sol og halvskygge.
Den klassifiseres som en historisk buskrose og trives opp til sone H5.

Nedenfor:
Jeg har ikke bare rosa roser i hagen min.
Opp langs bakveggen på drivhuset vokser den vakre "Helenae Lykkefund". Vanligvis kommer hun i slutten av Juni/begynnelsen av Juli hos meg, men i år er alt litt annerledes enn ellers, så først i midten av Juli slo hun til for fullt. 
Denne rosen får hvite, kremgule blomster i klaser og regnes som en meget enkel og hardfør klatrerose som takler soner opp til H5.
Den trives i sol til halvskygge og kan bli opp til 4 meter høy. Desverre er den bare engangsblomstrende om sommeren og er stort sett på sitt beste slutten av Juni/ begynnelsen av Juli. Da fyller hun hagen med en kraftig, god duft. Foredlet av Olsen i 1930,

En annen klatrerose jeg har plantet ved drivhuset er "Polstjärnan" eller "Polarstern" som den også kalles. 
Blomstene er enkle, små og hvite, men kommer vanligvis i store klaser i Juni/Juli. Hos meg har den ikke blomstret noe særlig i år.
Også denne er engagsblomstrende. Den kan bli opp til 3 meter høy og er ekstremt hardfør for klatrerose å være, så den kan faktisk plantes i stort sett hele Norge. 
Desverre er den engangsblomstrende og i motsetning til Helenae, så dufter den ikke. 
Både denne og ovennevnte klatrerose kan fint brukes til å klatre i trær. 


Ha en riktig fin helg! 



Woodland hagen i slutten av Juli.

$
0
0
Sommeren kommer nok aldri til å være høydepunktet i en Woodland hages blomstring. Den tilhører uten tvil våren, med høstblomstring på andreplass. Men så fort løvtrærne har fått løvverk går veldig mange skogsplanter og skyggevekster i mer eller mindre dvale.
Der er likevel mye å se i skogen- også på denne årstiden. 
Nedenfor: 
Astilbene har begynt sin frodige blomstring over alt rundt i skogen. De fargerike fjærlignende blomsterspirene lyser godt opp blant alt det grønne skogsbunnen ellers består av. 


I år har jeg prøvd ut mange flere farger og typer astilbe. De tåler den ekstremt tørre skogsbunnen som så ofte preger min skog. I år har jeg mistet en mengde planter på grunn av måneder uten regn, temperaturer på opp til 30grader i skyggen og totale mangel på vanning fra min side. Men astilbene står der like fine! Jeg vet desverre ikke navnet på varianten ovenfor, men den hvite til høyre heter "Milk and honey". 
Astilber blir som oftest rundt 40- 50cm høy, kan vokse i alt fra full sol til full skygge, men blomstringen vil nok lide under sistnevnte plassering. 
De trives best i porøs, næringsrik, fuktighetsbevarende men veldrenert jord, men har også klart seg bra i min tørre og sandrike skog. De blomstrer vanligvis i Juli og August, men også bladverket er såpass vakkert at det gir planten prydverdi hele sommeren. 
Til venstre: 
Praktlysning: "Lysimachia Punctata" vil jeg nok være litt forsiktig å plante i solrike bed med sartere planter, for disse kan raskt overta det meste om muligheten byr seg. I skogen min derimot ser det ut til at disse plantene oppfører seg både pent og dannet. Jeg planter dem på de mørkeste og tørreste områdene i skogen. Det ser ut til å holde dem veldig godt i sjakk. Jeg håper likevel jeg etter hvert vil få større klaser av disse rundt omkring i woodland hagen. 
Praktlysning får spir med enkle, gule blomster i Juni- September. Den kan bli mellom 30- 100cm høy og kan være invasiv om den plantes i lyse og næringsrike områder. 




Bildet til høyre: 
Hvit løytnantshjerte; "Lamprocapnos Spectabilis Alba" har sin hovedblomstring i Mai- Juni, men jeg pleier å fjerne stilkene så fort de er avblomstret. Dette fremkaller en ekstra blomstring på denne tiden av sommeren. 
Løytnantshjerte har vanligvis rosa blomster, men kommer også i den hvite varianten på bildet. Plantene blir omtrent 60cm høye og danner tette, fine tuer med blader som har en viss prydverdi- også utenom blomstring. 
De trives best i sol til halvskygge og kan glede deg med et langt liv i hagen om den trives. 
Plantene trives i stort sett hele landet og er en kjent og kjær plante i nordiske hager fra langt tilbake i historien. 

Jeg har etter hvert plantet veldig mange liljer rundt om i skogen. Både Martagon og asiatiske varianter. Stort sett er det hvite liljer jeg har satset mest på- og da helst dvergvarianter siden de har en tendens til å bli litt høyere enn vanlig i de skyggefulle delene av skogen. Blomstringen er det derimot ingenting å si på. Selve blomstringen begynner riktignok litt senere enn på resten av eiendommen, men til gjengjeld varer den også lenger. Plantene virker dessuten mindre utsatt for sykdom og skadedyr i woodland hagen! Mine liljer sprer seg og blir litt flere for hvert år, så det virker jo som de trives! 
Sorter jeg benytter: 
"Navona", "Umbria", "New Wave" og "Inuvik".

Nedenfor: 
En av mine favoritter i Woodland hagen er Nepeta Subsessilis. Den blomstrer uavbrutt fra Juni til September, fungerer fint som bunndekkende plante og fungerer like godt i sol som i skygge. 





Bildet til høyre: 
De fleste akeleiene har avblomstret for lengst, men denne frøsådde varianten har mye større blomster enn de andre sortene i skogen. Den blomstrer dessuten først på denne siden av sommeren, noe jeg virkelig verdsetter, så jeg ser frem til de vil spre seg mer i skogen. Desverre husker jeg ikke hva denne sorten heter. Noen ganger kjøper jeg frøposer jeg drysser rundt på skogsbunnen. Siden jeg ikke vet om disse vil klare seg i min skog, så skriver jeg ikke dette opp. Kanskje en rutine jeg må begynne å endre på....

Nedenfor: 
Allium har ikke vært noen stor suksess etter årets harde vårvinter. Faktisk døde de aller fleste for meg. Ikke så rart siden vi i en lengre periode hadde +20 grader om dagen, men helt ned i minus 10 på natten denne våren! Allium og andre vårløk som spirte tidlig taklet ikke helt dette.... Noen individer dukker likevel opp på de merkeligste steder. Helst mellom rhododendron og andre vintergrønne vekster. Jeg regner med de har gitt tilstrekkelig beskyttelse...?  Jeg gir ikke opp, men har alt bestilt en god del nye vårblomstrende løk som skal i jorden så fort de ankommer Sverige! 
Sorten nedenfor heter forresten Allium Nigrum. Den kan bli opp til 60-70cm og blomstrer med hvite kuler i Juni- Juli. De eksemplarene som har overlevd hos meg står på skyggefulle steder, så de blomstrer litt senere enn vanlig- altså nå. 


Ha en fortsatt fin dag! 



Bryggeliv

$
0
0

Nå som første del av min sommerferie er over og jeg er tilbake på jobb, så blir det til at jeg sitter og ser igjennom alle bildene som ble tatt denne gang, ting som ble gjort, besøkt og selskaper som ble holdt.  Og årets sommer var rik av alt dette- på alle måter.
Som før sagt valgte vi å prioritere avslappende dager, selskapelighet og litt turer rundt i distriktet fremfor intens luking og velstelte bed. Siden været viste seg fra sin aller beste side samtlige feriedager var hovedoppholdsplass nummer én på bryggen vår. Her spiste og drakk vi, solte oss, matet fiskene og hilste på en og annen enslig båt som hadde forvillet seg forbi oss på sin vei oppover elven.


Jeg liker å spise fisk og skalldyr, men de som befinner seg i elven og under bryggen vår blir det litt for nært å fange. De blir på en måte familiemedlemmer som det er hyggeligere å mate- og betrakte enn å steke... De er nemlig usedvanlig tamme. Vi gir dem brød hver eneste dag av ferien og når de ser oss med brødposen i hånden, så koker vannet av liv! Noen fisk er på opp til 2 kg og når de sluker i seg maten smeller de med halen i vannflaten så spruten står. Vi har merket oss at det er ulike typer fisk som oppholder seg hos oss på ulike tider av dagen. Om morgenen er det stimer med karpe som skal ha frokost. Midt på dagen- om det er vindstille kommer ørreten. Ellers er det forskjellige typer og størrelser av fisk som jeg desverre ikke aner navnet på! Kanskje jeg skal begynne å fotografere dem og ha en spørrerunde her på bloggen? ;-)


Den eldste delen av bryggen er jo ikke mer enn 2 år gammel, men har allerede fått den fine, grå fargen jeg liker så godt på ubehandlet treverk. Jeg må nok olje den snart, men er det noen av dere som har noen tips til hvordan den kan behandle gråfargen- også etter en slik behandling?

Nedenfor:
Fargeforskjellen mellom gammel (2 år) og ny brygge (1 år) begynner å viskes ut. Denne sommeren snekret jeg "skjørt" i bryggens fremkant, både for å stabilisere den ytterligere, men også for å gi den et litt mer ferdig preg. Når jeg bygget den valgte jeg å ikke la den ha rette linjer, men svakt kurve seg. Det angrer jeg litt på i ettertid, for kurvene jeg har valgt er såpass små at de får det hele til å virke skjevt heller enn organisk, men jeg har valgt å overse akkurat det... ;-)


En helt utrolig ting med eiendommen er at der nesten overhodet ikke eksisterer mygg her! En sommer for noen år siden bestilte vi et billass med bark, som viste seg å være gjennomfuktig og brakte med seg svermer av mygg! Vi tenkte at dette kom til å være noe vi ville slite med på sommerstid. Spesielt siden vi er omgitt av så mye vann. Men vi kan faktisk sitte utendørs til langt på natt uten å se så mye som en eneste mygg. Små knott har vi riktignok fortsatt litt av. Jeg lurer på om mangel på blodsugere skyldes at eiendommen ellers er såpass tørr?


Foruten skjørtet på bryggen har jeg også forsterket den realt med enda flere bjelker- ikke fordi det var nødvendig, men siden vi bor ved ferskvann som er islagt om vinteren, så vil jeg ta mine forhåndsregler tilfelle 10-12 bjelker skulle bli skadet ved vårløsningen. Hittil har isen heldigvis overhodet ikke vist seg å være noe problem. Det håper jeg det fortsetter med!
Vi har riktignok ikke bryggen helt for oss selv. Vår trofaste følgesvenn "Måken Jonathan" og hans make elsker også å ligge å sole seg der etter et godt fiske- eller brødmåltid. Om du ser nøye på bildet nedenfor får du kanskje øye på dem?




Vi har ikke mange planter på selve bryggen. I hver ende har vi plassert en krukke med planter. I krukken på bildet til høyre har jeg sommberblomster og noen ceriserøde hortensia. Urnen er av støpejern og veier ganske mye, så den skal få stå slik frem til vinteren.

 I elven vokser der vannliljer med små, gule blomster av den vanligste typen, foruten en vakker rosa type med store, fylte blomster. (Desverre vet jeg ikke hva denne heter) En stor gruppe med gule Iris Pseudacorus vokser i elvebredden ved enden av gangbryggen. Ellers har jeg plantet et enslig tre av typen Rosenhagtorn (Crataegus Laevigata "Pauls Scarlet") inntil bryggekanten.


Nedenfor:
Måken Jonathan og maken hans er alltid tilstede med oss. Ser du hvor de er på dette bildet? ;-)


Ha en fortsatt riktig fin sommerdag! 





Et "hav" av iris...

$
0
0
Bloggverdenen kan være som rene skattkisten for oss hageglade. Hos hverandre finner vi nyttig informasjon, inspirasjon, fellesskap og anerkjennelse. Den kan også føre til at vi opptar nye interesser og lidenskaper, som for noen år siden når jeg, full av inspirasjon fra andres hager begynte å kjøpe inn roser til en ny del av hagen. Før jeg visste ordet av det hadde jeg plutselig mengder av sorter og flere ser ut til å finne veien til min eiendom.
For et par dager siden hadde jeg det nettopp slik igjen. Intetanende sitter jeg og leser de siste innleggene til folk jeg pleier å følge fast da jeg ser at Bettina i bloggen Bettinas Blad skriver om at hun har mottatt en mengde iris fra et dansk ektepar som har en frodig hage i Spania! De har både webside og blogg, så jeg måtte selvfølgelig inn og ha meg en titt.

Nå sitter jeg forventningsfullt og venter på en egen bestilling iris vi har
avtalt skal ankomme i begynnelsen av September. Iris har jeg kjøpt en del av før, men ennå har de ikke gitt den store blomstringen. Sakte, men sikkert har de økt i størrelse og omfang og mange har sågar begynt å blomstre, så jeg er temmelig trygg på at de vil trives på min eiendom.
Alle bildene er hentet fra produsentens hjemmeside. Den finner du her:
El Vilosell Iris

De plantene jeg falt for er som følger:

For drivhushagen: 
Iris Germanica "Before the Storm"
Iris Germanica "Celebration Song"
Iris Germanica "Gypsy Romance"
Iris Germanica "Cupids Arrow"
Iris Germanica "Dusky Challenger"



For elvebredden:
Foruten 3 av hver sort av de ovennevnte har jeg også kjøpt 30stk av iris i ulike farger. Disse planlegger jeg å plante langs "gangbryggen" ved elvebredden.


























Ha en fortsatt riktig fin dag! 


En utflukt til Karlstad..

$
0
0
Som den oppmerksomme bloggleser kanskje har fått med seg befinner vår svenske hage seg i Värmlands len. Den nærmeste store byen er Sunne. Den skal jeg skrive om i et annet blogginlegg, men nå tenkte jeg å konsentrere meg om lenshovedstaden, Karlstad. Den ligger en halv times kjøring fra vårt hage og når vi skal gjøre store innkjøp er det som oftest hit vi drar på grunn av det gode utvalget og store shoppingsentre med det meste en trenger til hus og hage. 
 

Karlstad er en vakker kanalby som ligger ved Klarälvens delta, altså den elven vårt egen hage befinner seg ved. Elven deler seg opp i mange bi- elver som i dag fungerer som kanaler gjennom byen før de renner ut i Vänaren, som er Sveriges største innsjø.
Det er vel hva en kan kalle en middels stor by med omtrent 87 000 inbyggere om omegnen inkluderes. likevel har den både egen opera, Wermland Opera, et av nordens største konferansesenter, internasjonal flyplass og mye mer.

Om du planlegger et besøk til Karlstad på sommertid vil jeg anbefale deg å ta deg rundt i byen ved å benytte taxibåter, heller enn vanlig kollektivtrafikk. Taxibåtene koster omtrent 20.- svenske kroner og er en enkel og veldig hyggelig måte å ta seg frem i byen på.


Nedenfor: 
Bygget på bildet heter CCC og er ett av nordens største konferensesentre med sine 24 000 kvadratmetre og sitteplasser til 4.500 personer. I dette området finner du også "Löfbergs brygga" med noen riktig gode uterestauranter. 


Bildet til høyre: 
Restauranten "Båten" er også et populært utested på varme sommerkvelder.

Der går også sightseeingbåter med servering på Vänaren, men disse kan det være lurt å booke plass i på forhånd. MS Vestvåg tar deg med på 3,5 times rundtur i Vänaren, innsjøen som er så stor at du ikke kan se til land på andre siden. Der blir servert rikelig med reker på turen.
Stella Polaris: Også 3,5 timers tur på Vänaren. Du velger om du vil spise reker eller thai buffet på turen. 
Värmlandskryssning på Vänern

blir du servert kulinariske småretter fra Värmland. For priser og mer om disse turenekan du gå inn på denne linken.


Om du ikke har bil, men likevel ønsker å oppsøke Karlstad går der daglig busser og tog direkte fra Oslo til priser helt ned til 170.- svenske kroner pr vei. 
Link til Swebus Overnatting på hotell i Karlstad er også ganske rimelig sammenlignet med norske priser.









Ha en fortsatt fin dag! 

Planer til våren: Steinbedet

$
0
0
Noe jeg har veldig lite av i hagen vår er stein. Om jeg graver dype, store hull skal jeg likevel være glad om jeg finner så mye som en småstein. Det virker som at de som befinner seg på eiendommen en gang må ha blitt fraktet hit og brukt til grunnmurer.
Og det var nettopp restene etter en slik grunnmur som fikk meg til å planlegge et steinbed på en eiendom uten stein!

Foreløpig må en nok bruke god fantasi og mye godvilje for se noe som i det hele tatt minner om steinbed, men jeg tror jeg har en del - både fantasi og godvilje... ;-)

Ruinhaugen min- som etter hvert forhåpentlig skal komme til å ligne noe annet- ser både tørr og utemmet ut ennå. Jeg har likevel begynt å plante en del planter jeg forbinder med steinbed der, som
Arabis "Pinkie", Sempervivum Tectorum, Cerastium Tomentosum, Geranium Macrorrhizum og Lysimachia Nummularia Aurea.





Denne ruinhaugen var, frem til nylig, en uregjerlig haug med ugress. I vår ble den dekket med aviser og deretter et lag med bark og gressavklipp. Det har holdt ugresset unna denne sesongen.


På enden som vender mot elven hadde jeg plantet en rhododendron busk for noen år siden. I år plantet jeg noen Iris Pseudacorus sammen med en avlegger av en Astilboides Tabularis (Tallerkenbladplante) jeg delte opp i sommer. (bak statuen på bildet.)
Foran statuen plantet jeg en Helleborus  Atrorubens og hvitblomstrende Crinum Powellii Alba.


Til våren planlegger jeg å plante mange flere planter, men ennå vet jeg ikke helt hvilke. Jeg har prøvd lewisia, ulike typer saxifraga uten særlig hell, De har tydelig ikke klart vinteren, eller er det ekstremtørke?

I fjor kjøpte jeg løk av tritelia "Queen Fabiola" i den tro de ikke var vinterherdige. Likevel klarte jeg å glemme dem utendørs i en plastpotte. Stor var derfor overraskelsen når jeg oppdaget de alle hadde taklet vinteren fint! Nå har jeg bestilt mange flere varianter av denne høstblomstrende løkplanten. De planleger jeg å plante i nettopp steinbedet.
Sortene jeg har bestilt er:

Triteleia "Queen Fabiola"
Triteleia "4U"
Triteleia "Starlight"
Triteleia "Silver Queen"

Det skal bli spennende å se om noen av disse er vinterherdige hos meg....





Ha en fortsatt riktig fin dag!





Drivhushagen i August

$
0
0

I sommer hadde jeg egentlig intensjoner om å gjøre mye i drivhushagen. Jeg skulle bygge opp noen høye sementsøyler vindrueranken min skulle vokse opp etter. Videre kjøpte jeg en mengde klatreroser som skulle dekke en mur jeg begynte å bygge på høsten 2012. Jeg ønsket også å legge brosteinbelegning og bygge opp rosebedene med sementkanter og bedre jord.
Ingenting av dette ble det noe av denne sommeren heller. 
Jeg tar det ikke så tungt for når ferien begynte bestemte samboeren og jeg oss for at vi egentlig trengte hvile og hyggelig selskap med venner mer enn alt dette. Jeg har derfor latt drivhushagen klare seg selv denne sommeren. Jeg sier til meg selv at vår svenske hage tross alt er et feriested og derfor er det jo ikke så viktig om hagen ikke er ferdig utviklet!? 


Bildet til venstre:
Min beskyttende engel står ennå plassert på en gammel natursteinsmur som en gang utgjorde grunnmuren til en bolig. Den er forlengst borte, men området inneholder i dag min drivhushage. 
Foran engelen står noen riktig store eksemplarer med viltvoksende bregner. De kommer nok til å flyttes etter hvert, men foreløpig liker jeg å ha dem slik. Engelen begynner dessuten å få litt naturlig patina. Ikke verst etter nesten tre år utendørs. ;-)


Til våren trodde jeg de fleste rosene i hagen skulle omkomme på grunn av de ekstreme temperatursvingningene perioden var preget av. Sommertemperaturer om dagen kombinert med bitende nattefrost er jo ikke det slike planter takler best. Heldigvis gikk det langt bedre enn fryktet. Likevel kjøpte jeg inn en del nye sorter roser til drivhushagen denne sommeren.
Blant annet:
  • Purple Rain.
  • Pauls Himalayan Musk
  • Rosenholm
  • Romanze
  • Escapade
  • Frühlingsmorgen
  • Rosarium Uetersen
  • Pernille Poulsen
  • Mainzer Fastnacht
  • White Queen Elizabeth
  • Jalitha
  • Bonica82
  • Mme Alfred Carriére
  • Zephirine Drouhin
  • Louise Odier

    Nå gleder jeg meg til kommende sommmer. Det skal bli spennende å se hvor mange som kommer til å overleve følgende vinter - og forhåpentlig vil vokse i størrelse og frodighet!
Ha en fortsatt riktig fin dag!

Drivhushagens blomster. Del 1.

$
0
0
I fjor var det stort sett liljer jeg konsentrerte meg om i drivhushagen. Den gang bestilte jeg og plantet ut mange ulike typer. I år er det nok roser jeg har kjøpt mest av, men innimellom disse spirer og gror det mye annet. Noe husker jeg å ha plantet. Annet igjen får jeg heller karakterisere som en "hyggelig overraskelse" når de plutselig begynner å vise sin prakt. 


Jeg bestilte fra mange ulike leverandører, men holdt meg noenlunde til samme fargeskalaer- altså for det meste lilljer i rosa, hvite og burgunder toner. Men jeg vet ikke hva det kommer av. Det er slett ikke alltid en får de liljene en forventer...
Jeg har heldigvis bed i ulike deler av hagen, så når en plante som egentlig skulle ha rosa blomster plutselig fremstår som signalgule, eller oransje, ja, så forsøker jeg noen ganger å flytte dem over i et bed hvor de passer bedre inn. Andre ganger beholder jeg dem der de er, for helt utilsiktet kan de faktisk vise seg å være en berikelse i et ellers monotont bed..!
Om du lurer på hvilke liljer jeg avbilder her?
De øverst er jeg faktisk ikke sikker på, men mener de ble innkjøpt som Lilium "Purple Prince". Den hvite er visstnok en "Annamaries Dream". De nedenfor er jeg derimot ganske sikker på heter "Burgundy Splash".


Til venstre:
Hvite liljer får jeg i grunnen aldri nok av. Her er det Lilium Inuvik jeg har plantet ved drivhuset.
De dukker trofast opp blant ugress og ruinrester, på solfylte steder og i halvskyggeplasser i skogen. Til våren kommer jeg nok til å bestille enda flere av disse, for  hva er vel mer gledelig enn planter som trives?






Jeg har også plantet mange ulike typer klematis, både i drivhushagen, i drivhuset og på eiendommen forøvrig. Desverre får jeg de fleste ikke helt til hos meg. Noen kommer riktignok tilbake år etter år, men de fleste blomstrer såvidt første sesongen før de takker for seg. Derfor er jeg alltid like glad når jeg finner noen som faktisk klarer å etablere seg. Min eiendom er jo nemlig ekstremt tørr med sandjord, lite regn og total mangel på regelmessig vanning siden jeg jo ikke bor fast i min Svenske hage.

Jeg har faktisk sluttet å merke meg navnene på de sortene jeg planter, simpelthen fordi jeg regner dem som sommerblomster jeg KANSKJE får se igjen til neste sesong...
Derfor vet jeg ikke navnet på eksemplaret til høyre, men vakker er den - og den ser faktisk ut til å trives..!

Til venstre:
Noen ganger får jeg meg noen gledelige overraskelser, som når jeg plutselig fant denne i blomst. Den plantet jeg for noen år siden, men fant den aldri igjen. Jeg trodde derfor den var død da den plutselig sto i full blomst ved mitt siste besøk i feriehagen.
Navnelappen hadde jeg kastet for lenge siden. Bladverket er helt lyst, nesten gult. Blomstene er dypt lilla, med litt rosalilla mot midtpartiet. Er det noen av dere som vet hva den heter?












Ha en fortsatt riktig fin dag! 


Når drivhuset tømmes...

$
0
0
..er det høst i luften?
Nei, så galt er det heldigvis ikke ennå, men vi tømte faktisk drivhuset for planter denne helgen. Ikke fordi høsten har kommet, men det er bare til å innse at vi ikke kommer til å besøke vår svenske hage like regelmessig som tidligere i sommer. Siden vi ikke har noen til å vanne på eiendommen vil plantene våre ha større sjanse for å klare seg om de står plassert slik at regnet av og til kan skaffe dem vann og DET får de jo ikke mulighet til under et tak av glass!  ;-)


Selv om alle potter og kar ble flyttet utendørs denne helgen, så betyr ikke det at huset er helt tomt. I bedet vi laget i husets ene hjørne blomstrer liljene for fullt nå.

Sorten heter "Black Beauty" og selv om den riktignok ikke er særlig svart, så er den virkelig en skjønnhet. Utrolig nok er det bare to løk som produserer all den overdådige blomstringen du ser på bildet!

Nedenfor:
Selv om selve huset nå er tømt for det meste av planter, så føles det likevel frodig ut ennå. Fordelen med et hus av glass er jo nemlig at utsikten blir en del av interiøret og på trappen foran huset blomstrer det ekstra frodig for tiden.


Potter og kar trives og er kanskje enda mer frodige enn tidligere på sommeren- og nå begynner dessuten rosene å blomstre for fullt. De har ellers hatt en sen start på trappen i sommer.

Nedenfor:
Mine engelske gargoyles føler seg nesten helt bortglemt der de står blant krukker og bladverk denne sommeren. Neste år vil jeg nok plassere dem på lave sokler så de ikke forsvinner helt i mylderet av planter og farger!

Rundt drivhuset ellers har jeg plantet en god del liljer med samme farge som sine slektninger innenfor glassveggen. Jeg føler det får skillet mellom "inne" og "ute" til å smelte mer sammen, så mitt drivhus virker blomsterrikt selv nesten uten planter.

Inne i huset har jeg plassert krukker og diverse annen pynt i samme materialer som dem en finner på trappen og drivhushagen bak drivhuset. Også dette i et forsøk på å  viske ut grensene mellom inne- og ute.



I sommer byttet jeg forresten ut taklampen med den på bildet. Ikke akkurat den mest typiske belysningen en finner i et drivhus, men jeg må jo bare inrømme at det ikke er mulig å dyrke frem altfor mange planter på et sted hvor jeg ikke bor til daglig. Da må jeg først installere selvvanningssystemer og automatisk belysning. Det har jeg ikke gjort, så derfor har dette rommet etter hvert blitt til utestue mer enn arbeidsrom for en planteelsker...

Jeg trøster meg med at jeg jo kan nyte plantene - selv i et nesten tomt drivhus....?



Ha en fortsatt riktig fin kveld! 


August i drivhushagen

$
0
0

Her kommer et lite blogginlegg om augustblomstringen i drivhushagen min. For å være ærlig har jeg ikke vært så veldig fornøyd med denne delen av eiendommen i år. Den er jo relativt nyetablert og egentlig veldig frodig med hensyn til blomstring, men samtidig klarer jeg ikke helt å overse alt som gjenstår der inne.
Likevel drister jeg meg altså til å ta dere med inn på en liten titt i dag.


Opprinnelig hadde jeg planlagt denne delen av eiendommen skulle være fylt av middelhavsinspirerte planter. Jeg har riktignok en god del av disse også, men likevel er det ikke tvil om at den nå passer navnet "rosehagen" bedre. Jeg har nemlig plantet over 40 sorter roser her inne. De fleste er bunndekkere, men også buskroser og klatreroser.
Nedenfor: Bunndekkerrosene "The Fairy" dominerer store deler av hagen. De fleste plantet jeg i fjor sommer og til min store glede taklet de den tøffe vårvinteren i år med glans!


Nedenfor:
Sandefjordrosen er  en annen sort jeg har veldig mange av. Disse var også blant de første rosesortene jeg plantet i hagen min og har taklet de tøffe vintrene som ser ut til å ha blitt normen i det siste. Alltid fint å finne planter som er tøffe, sunne og sterke!


Rosene: "Romanze" er ny av året og er vel helt på grensen i vår sone siden disse trives best til sone H3, men noen ganger har jeg blitt overrasket over at herdighetssoner ikke alltid helt stemmer med egne erfaringer, så jeg våger å teste dem ut!


Nedenfor:
Jeg liker planter med sølvfarget bladverk sammen med mine roser. På bildet er det en "Sølvevigblomst"; Anaphalis Triplinervis som vokser foran en  trepeon jeg plantet for et par år siden. Bladverket er egentlig mye mer sølvfarget på Anaphalisen, men det regnet litt når jeg tok bildet ;-)



Bildet til høyre:
Stort sett er det rosa, blå og sølvfargete paletter en finner i drivhushagen min, men noen ganger sniker der likevel annet inn, som disse kremgule rosene. Desverre har jeg ikke navn på dem, men de dufter himmelsk og fargen er såpass dus at den likevel passer godt inn med alt det andre, så den skal få stå i bedet så lenge den har lyst.
Nedenfor:
I fjor plantet jeg ut noen ettårige peonvalmuer i cerisefarge. De har i år spredt seg over store deler av hagen. Jeg synes de skaper så mye liv og varme der de står og lyser, så jeg lar dem gjerne få dukke opp der de føler for det. Jeg regner med de sikkert blir å finne i enda større deler av hagen til neste år... :-)

- og betongprosjektene jeg hadde planlagt i hagen i år? De har jeg like godt utsatt til neste sesong. Så får heller druerankene mine klare seg uten klatresøyler i enda en sesong. Ikke rart kvinnebysten virker litt oppgitt!?

Hvordan har det gått med dine planlagte hageprosjekter i år? Fikk du fullført dem?







Ha en fortsatt riktig fin sensommerdag! 

Hjem til vår spanske hage!

$
0
0
Så var tiden kommet. Vi reiser ned til vår spanske hage igjen. Nå er det 10 måneder siden sist, så denne gangen er jeg veldig spent på hvordan plantene våre har klart seg!
Jeg har avtalt med en gartner at han skal komme innom på Mandag og hjelpe meg med opprydding og beskjæring, så jeg fortviler ikke selv om ugresset skal ha vokst seg høyt.... for som jeg har nevnt til det kjedsommelige er store deler av eiendommen vår fliselagt. Plantene befinner seg i utkantene, langs fjellvegg, murer og i skråningen foran og bak huset.
Dette gjør at hagen aldri føles overgrodd, men er meget lettstelt, så vanligvis gir jeg flisene en omgang med kost og hageslangen, vanner potter og urner, som er så overfylte at ugress aldri har hatt en sjanse. Skråningen og bedet har det derimot vært litt verre med, så der har vi for det meste plantet frukttrær, lagt presenninger og fylt et tykt lag med hvit grus oppå dette. Det har gjort at vi også her har minimalt med ugress de siste årene.


Men planter har jo som oftest en tendens til å vokse seg store og omfangsrike om de da ikke dør fra en, så det er vel mest beskjæring og fjerning av døde grener og løv jeg regner med å bruke mest tid på.


Som vanlig reiser jeg ikke tomhendt nedover. Som oftest har vi kofferten full av stearinlys, duker, norsk sengetøy og mye annet. Denne gangen er det faktisk ulike typer løk jeg har mye av! Amaryllisløkene fra forrige Jul har stått til oppbevaring i kjelleren for nå å ende opp i Spanskehagen.
Videre har jeg mengder av løk til hvite gladioler, Crinum Powelii Alba og Galtonia Candicans. De planlegger jeg å plante i skråningen foran huset. Det skal bli spennende å se om de klarer å etablere seg i vår varme, tørre hage!



Alle bildene er tatt fra vårt siste besøk i Oktober 2012.
Dere som har fulgt med på bloggen i det siste vet kanskje at vi skal feire en stor begivenhet i Spania denne gangen. Vi skal nemlig feire bryllup sammen med 24 innbudte gjester fra Norge, så denne gangen blir det nok mest forberedelser, guiding og selskapeligheter som kommer til å stå i fokus, men likevel; Jeg gleder meg til uker i vår Spanske hage!




Av ovennevnte grunner kommer jeg nok ikke  til å oppdatere bloggen så mye i de kommende ukene, men håper å ta en del bilder under mitt opphold og noen av dem vil jeg nok presentere her på bloggen også :-)



Ha det riktig bra så lenge! 




Viewing all 276 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>